07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Çay Bardağından 15 Temmuz Heykeline
Çay Bardağından 15 Temmuz Heykeline

Çay Bardağından 15 Temmuz Heykeline

Rize’de 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk anıtı, yerine ’15 Temmuz Şehitler’ anıtı konulmak üzere kaldırıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Başkanı Ömer Toprak, “Bugün Rize için kara bir gündür” dedi. Rize’nin AKP’li  Belediye Başkanı Reşat Kasap, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk heykelinin yeni tören alanına taşındığını ve konunun başka yerlere çekildiğini söyledi. Konu neydi  ve ne olduyu anlamak için bir yıl önceki tartışmaları hatırlayalım;

17 Eylül 2015

Rize’de Atatürk heykelinin kaldırılacağı tartışması Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Rize Şube Başkanı Ömer Toprak’ın, meydan düzenlemesi adı altında Atatürk heykelinin kaldırılacağını açıklaması ile başladı…

“Heykelin Kaldırılıp Kaldrırılmama Kararı Yok”

Rize Belediye Başkanı AKP’li Reşat Kasap ise anıtla ilgili olarak, “Sembolik bir proje hazırlandı. Heykelin kaldırılıp kaldırılmaması ile ilgili henüz alınmış bir karar yok. Ancak yapılan törenlerde meydan kilitleniyordu. Yeni meydan düzenlemesinde buna da çözüm getirecek bir formül bulacağız. Belki heykeli farklı bir alana alabiliriz, ancak bu yönde henüz karar vermedik” dedi.

21 Eylül 2015

Rize’de Cumhuriyet Meydanı’nın yeniden düzenlenmesi projesinde Atatürk heykelinin yerine çay bardağı konulacağı tartışması başladı..Çay bardağı heykelinin proje fotoğrafları da paylaşıldı.

 

atarize

Atatürk Heykeli mi Çay Bardağı mı Referandumu

Atatürk heykelinin yerine çay bardağı konulacağı tartışmaları daha da artırdı.  Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, meydan projesi inşaatı süresince valilik önündeki tören alanına taşınacağını duyurduğu Atatürk heykelinin daha sonra eski yerine konulup konulmayacağına halk oylaması ile karar verileceğini açıkladı. Reşat Kasap, “Atatürk heykeli kaldırılmıyor, inşaat süresince valilik tören alanına taşınacak. Cumhuriyet Meydanı’nın inşaatı tamamlandıktan sonra, Atatürk heykelinin sabit olarak nereye yerleştirileceği halk oylamasıyla belirlenecektir” dedi.

Referandum kararına tepkiler de gecikmedi…AKP Rize Milletvekili Hikmet Ayar; “Böyle bir referandum asla söz konusu olamaz. Amacı aşan bir söylem var” dedi. MHP MYK üyesi ve Rize Milletvekili adayı Cem Kazmaz ise; “Referandum önerisi en hafif tabiri ile gafilliktir” değerlendirmesinde bulundu.

23 Eylül 2015

Önce Referandum dedi Sonra Yalanladı

referandum

Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap tepkiler üzerine  kendini yalanladı  ve “Cumhuriyet Meydanı ve Atatürk heykelinin durumu ile ilgili olarak; tarafımdan yapılan açıklama dahi belirli kesimlerce çarpıtılarak amacı dışına çıkartılmıştır. Bu kesimler hadlerini aşarak mesnetsiz olarak Cumhuriyet Meydanı için Atatürk Heykeli ile çay bardağı arasında ‘Atatürk mü? Çay Bardağı mı?’ şeklinde referanduma gidileceği iftirasını uydurmuşlardır.” dedi.

Ve Dün. 22 Aralık 2016

ata10

Rize’de Atatürk Anıtı kaldırılıp Valilik Binası önüne götürüldü. Kameralar önende yapılan bu işlemde Atatürk’ün hatırasına uygun bir hassasiyette taşınma işlemi yapılmadı. Taşınma işlemi sanki, bir dönem bitti ve yeni bir dönem başladı hoyratlığı içinde sergilendi. Dinci ve Atatürk düşmanları da durumu kullandı..

Yeni Şafak Yazarı ve AKP yandaşı Mustafa Armağan Twitter’da “uçan heykel” diyerek dalga geçti.

armagan

Yandaş Mustafa Armağan eleştirilere ise Twitter’da  “Ha bir de bu var. Heykeli toprağa vermiş bir ülkeyiz bugüne bugün Putperestliğin şahikası bu. Gelecekte toprağı kazanlar heykel çıkaracaklar” diye yazdı

Dinci Akit de Rize’deki Atatük hoyratlığı ve saygısızlığını “Elhamdülillah, Rize Özgürlüğüne kavuştu” diye haber yaptı.

 

akit