07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bir Halk Sanatçısını Uğurladı
Bir Halk Sanatçısını Uğurladı

Bir Halk Sanatçısını Uğurladı

Önceki gün yaşamını yitiren ödüllü aktör, yazar ve aktivist Tarık Akan için il tören İstanbul Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeydi. Teşvikiye Camii’nde kılınan cenaze namazına da onbinler katıldı. Bakırköy’de aile kabristanlığında toprağa verilen ünlü sanatçı için onbinler sokağa döküldü…

Yeşilçam’ın efsane oyuncusu Tarık Akan için ilk tören Muhsin Ertuğrul Tiyatrosu’ndaydı. Muhsin Ertuğrul sahnesi bu kez yaşamını yitiren Tarık Akan’a son görevini yapmak isteyenlerle doldu taştı. Salona sığmayan kalabalık nedeniyle izdiham oluşurken, çok sayıda kişi dışarıda kaldı. Kalabalık nedeniyle vatandaşlar ezilme tehlikesi geçirdi. Çocukların ezilmemesi için dikkatli olunması konusunda uyarılar yapıldı.

33

 

Fazıl Say besteleriyle uğurlandı

Muhsin Ertuğrul sahnesine Tarık Akan’ın naaşı getirilmezken, sahnede dev Tarık Akan posteri açıldı. Fazıl Say’ın bestelediği eserlerin çalındığı anmada, Cemal Süreya’nın ‘Bahar mezarına gömsünler sizi, Yapraklar gibi buluştunuzdu” dizelerinin yer aldığı “Dört Mevsim” şiiri de yer aldı. Tarık Akan’a veda edenler arasında DİSK işçileri de vardı, işçiler ‘yoldaşımız’ yazılı pankart açtı.

Yeşilçam cenazede buluştu

Yeşilçam’ın ünlü yüzleri de Tarık Akan’ı son yolculuğunda yalnız bırakmadı. Tiyatro oyuncusu Orhan Aydın’ın sunduğu anma programı Nebil Özgentürk’ün hazırladığı ‘Tarık İçin’ isimli belgesel ile başladı. Belgeselde Tarık Akan’ın, Yılmaz Güney’le tanışmalarını anlatan bölümde salondan alkışlar yükseldi.

Kızı Özlem Ürtegül: Hepimizi ayrı ayrı çok sevdi

36

Belgesel gösteriminin ardından Tarık Akan’ı anma konuşmaları yapıldı. Tarık Akan’ın kızı Özlem Üregül, babasına duyduğu sevgiyi şu sözlerle dile getirdi: “Onca belgesel, film ve şöhretin arasında bizi aksatmadan, tüm sevgisiyle ilgilendi. Biz üç kardeşiz, hepimizi ayrı ayrı çok sevdi. Her zaman bize eşit davrandı. Babamın en değer verdiği şey kardeşler arası eşitlikti. Bize eşitlik duygusunun ailede başladığını öğretti. Türkiye olarak büyük kocaman bir aileyiz, hepimiz sevgide birleşiyoruz. Her yöreden insan sevdi Tarık Akan’ı. Babam attığı her adımda Türkiye’nin daha iyi bir geleceği olması için uğraştı. Bunları yaparken sizlerin sevgisinin her zaman yanında olduğunu bildiğini bilmenizi isterim. Biz babamı kaybetmedik, Türkiye Tarık Akan’ı kazandı.”

“Atatürk, Nazım Hikmet ve İlhan Selçuk’a toz kondurmazdı”

Tarık Akan’la anılarını anlatan dostları gözyaşlarını tutamadı. Sanatçı Rutkay Aziz 1967 yılında tanıştığı Tarık Akan’la dostluklarını “Tarık Türkiye’nin Tarık Akan’ı. Ama benim Bakırköylü, devrimci, canım ciğerim arkadaşım. Onun veda edişiyle bizden de bir parça gidiyor” sözleriyle anlattı. Rutkay Aziz konuşmasına şöyle devam etti: “Hep emeğin yanında yer aldık. Onurlu, gururlu, kavgacı bir adamdı. 3 şeye toz kondurmazdı: Mustafa Kemal Atatürk, Nazım Hikmet ve İlhan Selçuk. Tarık Akan sadece filmleri ile değil, 25 yıldır yetiştirdiği öğrencileriyle birlikte aydınlık Türkiye’ye doğru koşuyor. Dünyanın bütün ışıkları onun yakışıklı yüzünde yansıyacak”.

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de salondaydı

Tarık Akan için düzenlenen törene 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer de katıldı. Alkışlarla karşılanan Ahmet Necdet Sezer sahneden törene katılan vatandaşları selamladı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat da törende yer aldı. Törene DİSK başkanı Kani Beko da katıldı.

32

 

Çarşı Tarık Akan besteledikleri marşı okudu

Beşiktaş’ın ünlü taraftar grubu Çarşı da Tarık Akan’ın cenazesine katılanlar arasındaki yerini aldı. Çarşı grubu üyeleri, Beşiktaş’ta toplanıp, Hüsrev Gerede Caddesi’nden Teşvikiye Camisi’ne kadar yürüdü. Çarşı grubu, Tarık Akan için besteledikleri marşı da Teşvikiye Camisi önünde söyledi.

Onbinler Tarık Akan için sokaktaydı

Tarık Akan’ın cenazesi buradaki törenin ardından Teşvikiye camiinde kılınan cenaze namazının ardından Bakırköy Zuhuratbaba mezarlığı’na getirildi. Cenazeye onbinler eşlik etti.

5b211cfc-8b27-4296-a2df-f1d94e335339_18727157