07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bedava Kömür Yolsuzluğu
Bedava Kömür Yolsuzluğu

Bedava Kömür Yolsuzluğu

Yoksullara dağıtılan kömür yardımlarında da yolsuzluk yapıldığı ortaya çıktı. Sayıştay tespitine göre yoksul ailelere dağıtılmak üzere TKİ adına sosyal yardım vakıflarına teslim edilen kömürlerin taşınmasında daha fazla para kazanmak için bir kamyon aynı gün içinde bin 700 km’lik yolu 5 kez gidip gelmiş gibi gösterildi.

Her yıl, sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla yaklaşık 2 milyon aileye kömür yardımı yapılıyor. Nakliye masraflarını düşürmek için de yoksul ailelere dağıtılacak olan kömürlerin öncelikle kendi sahalarından ürettiği kömürlerden temin edilmesi gerekiyor.  Sayıştay raporu bedava kömür dağıtımındaki “ulaşım” vurgununu ortaya çıkardı..

Sayıştay uyardı ama TKİ dikkate almadı

Sayıştay, Çorum – Dodurga’da üretilen kömür’ün, Çorum ve çevresi ile Erzurum ve Kars’a gönderilirkenki nakliyesinin hesaplanmasında bir hata olduğu farketti. Durmu araştırılması için TKİ’ yönetimine rapor etti.

Ancak Haziran 2015 ayında tespiti yapılan bu konular, Sayıştay’ın talebine rağmen Eylül 2015 ayına kadar TKİ yönetimi tarafından incelenmedi ve Teftiş Kurulu Başkanlığı’na iletilmedi.

Kömür taşıdı denilen Kamyon plakaları otomobillere ait çıktı

Sayıştay denetçileri, TKİ’nin sosyal yardımlaşma vakıfları üzerinden yoksullara verilen kömür yardımlarında yapılan usulsüzlükleri örneklerle ortaya çıkardı. İncelemelerde kömür taşıdığı belirtilen 3 kamyona ait plakaların  Ankara’da otomobillere ait olduğu tespit edildi.

Kömür kamyonu 700 km’lik yolu 1 günde 5 kez gidip gelmiş

Belgeler üzerinden yapılan incelemelerde; 1.030 adet sevk irsaliyesi ve kantar fişlerinin tamamının, yüklenici firmanın Çorum-Dodurga ilçesinde bulunan tesislerinden alınıp Erzurum-Oltu ilçesindeki özel firmaya ait tesislere gönderilmek üzere düzenlendiği anlaşıldı. Yüklenici firmanın Çorum-Dodurga’daki kömür üretim tesislerinden, Erzurum-Oltu’daki firmanın tesislerine aynı gün içerisinde birkaç kez gidip geldikleri, hatta 06 … plakalı aracın 15.08.2014 tarihinde bu yolu 5 kez gidip geldiği tespit edildi.Bu şekilde 28 adet araca aynı güne rastlayan birden fazla sevkiyata denk gelecek şekilde toplam 105 adet sevk irsaliyesi ve kantar fişinin düzenlendiği ortaya çıktı.

İşte o Sayıştay raporu;

1980506_2