07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Basın İlan Eliyle Şantaj
Basın İlan Eliyle Şantaj

Basın İlan Eliyle Şantaj

Basın İlan Kurumunun “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği” yeniden düzenlendi. Yeni düzenlemeye göre,“Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ve/veya “Terörle Mücadele Kununu” kapsamında dava açılması halinde dava sonuçlanıncaya kadar bu hakkın durdurulması kararlaştırıldı. Yeni düzenleme muhalif basını ekonomik olarak tehdit olarak değerlendirildi.

İşte Basın İlan Kurumunun “Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmeliği”ndeki değişikliğin ayrıntıları;

 

“Masumiyetini ispatlayana kadar resmi ilan ve reklam yok”

Basın İlan Kurumu, “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ve/veya “Terörle Mücadele Kununu”na muhalefelet edildiği iddiasıyla içerik, imtiyaz sahibi gerçek veya tüzel kişi temsilcileri, ortakların çoğunluğu ya da varsa tüzel kişi temsilcisi hakkında ceza davası açılan süreli yayınların resmi ilan ve reklam yayınlama hakkını dava sonuçlanıncaya kadar durduracak. Aynı kapsamda haklarında dava açılan asgari fikir işçileri ise, 5 gün içerisinde asgari kadrodan çıkarılacak. Karara uymayan gazetenin resmi ilan ve reklam yayınlama hakkı durdurulacak.

Resmi ilan için şarlar daha da ağırlaştırıldı

Gazetelerin resmi ilan ve reklam hakkı alabilmeleri için bekleme süresi kurum görev alanında 36 ay ancak, bayide asgari 30 bin satış, belirtilen nitelikte ve unvanda asgari 36 fikir işçisi ile her coğrafi bölgede olmak üzere ülkedeki dağıtım ağının yüzde 70’inde yer almaları koşulunda 9 ay, valilik görev alanında bulunan illerde ise 24 ay olacak.

“Suçlanan gazeteci dava açıldıktan 5 gün içerisinde kadrodan çıkarılacak”

Resmi ilan ve reklam yayınlayan süreli yayınların içerikleri ile imtiyaz sahibi gerçek veya tüzel kişi temsilcileri, ortakların çoğunluğu ya da varsa tüzel kişi temsilcisi hakkında “Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar” ve/veya “Terörle Mücadele Kununu” kapsamında dava açılması halinde dava sonuçlanıncaya kadar bu hakkın durdurulması kararlaştırıldı. Aynı suç ya da suçlardan yargılanan asgari fikir işçisi kadrosunda bulunanların ise 5 gün içerisinde kadrodan çıkarılması gerekecek.