07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bankaya Peşin, Madenciye Taksitle
Bankaya Peşin, Madenciye Taksitle

Bankaya Peşin, Madenciye Taksitle

301 madenciye mezar olan madeni işleten Soma Kömür işletmeleri A.Ş.’ye TKİ gelecekte çıkaracağı kömür için 182 milyon lira ödedi. Ama 2 bin 831 işçi tazminatını alamadı…Bakın neden?

301 madencinin yaşamını yitirdiği maden şirketi Soma Kömür işletmeleri A.Ş.’nin işten çıkardığı 2 bin 831 işçi, toplamda 36 milyon liraya ulaşan tazminatlarını alabilmek için 1.5 yıldır bekliyor.

İşten atılan madenciler borç batağında

Çektikleri krediler ile yaşamlarını devam ettirmeye çalışan işçilerin hepsinin bankalara binlerce liralık borcu var. İşçiler tazminatlarını hala alamadı.

TKİ Soma Kömür İşletmelerine 182 milyon 134 bin lira ödedi

Facianın meydana geldiği ocağı işleten Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.   Türkiye Kömür İşletmeleri’nden (TKİ) gelecekte çıkartacağı kömür için aldığı 182 milyon 134 bin 867 lirayı aldı. Ama işçiye ödemedi.

Öncelik bankanın

Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. bu parayı bir bankaya  temlik gösterdiği için işçi alacakları 2. plana düştü. anka öncelikli alacaklı olduğu için işten atılan 281 işçi tazminatlarını alamadı.

Tepkiler artınca 182 milyonun sadece 5 milyonu işçilere ayrıldı

Tepkilerin artması üzerine ölen işçilerin yakınlarına yaklaşık 5 milyon lira tazminat ödemesi yapıldı. Ancak facianın meydana geldiği Eynez ile aynı şirketin işlettiği diğer ocaklar olan Işıklar ve Atabacası’nda işten atılan 2 bin 831 işçinin tazminatları ödenmedi.

Facianın ardından Soma Kömürleri AŞ’nin işlettiği 3 ocak da kapatılmış ancak daha sonra Işıklar ve Atabacası ocakları yeniden faliyete geçmişti. İki ocakta halen 2 bin 400’e yakın madenci çalışıyor. Facianın yaşandığı Eynez ise kapalı.