07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Bak Sen Şu Tesadüfe!
Bak Sen Şu Tesadüfe!

Bak Sen Şu Tesadüfe!

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 15 Temmuz’la ilgili tanık olarak dinlenmesi talebini hazırladı. Ancak Başsavcı, Başbakanlık’a göndermedi. Tesadüfe bakın ki, o başsavcı Deniz Feneri davasında örgüt ve dolandırıcılık suçlarına takipsizlik kararı veren isim çıktı.

MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin müşteki/tanık olarak ifadesinin alınıp alınmayacağı konusu bilmeceye dönüştü.

Başsavcı yazıyı sümenaltı etti

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu Savcılığı, Fidan’ın ifadeye çağrılması amacıyla Başbakanlık’tan izin alınması için talep yazısı hazırladı ve Ankara Başsavcısı Harun Kodalak’a sundu. Başsavcı Kodalak’ın yazıyı basında çıkan haberlerin aksine bir aydır Başbakanlık’a göndermediği hatta Başbakanlık’a gönderilmesi amacıyla imzalamadığı ve savcılığa iade etmediği ortaya çıktı. Başsavcılığın yazıyı neden göndermediğine ilişkin bir açıklama yapılmadı.

Başsavcı: Henüz talepte bulunmadık

Kodalak, dün yaptığı açıklamada “MİT Müsteşarı Fidan’ın ifadesinin alınması konusunda henüz talepte bulunmadık. Söz konusu haber gerçek değildir” dedi. Başsavcının yazıyı bir aydır elinde bekletmesi soru işareti yarattı. Fidan’ın dinlenmesi için neden yazının Başbakanlık’a gönderilmediği açıklanmadı. Savcılık kaynakları, durumu “Başsavcınının takdiri” olarak değerlendirdi.

Fidan’ın cevaplaması gereken kilit soru

Savcılık, tanık olarak dinlerse Hakan Fidan’a darbe girişimi öncesi ve sonrasında neler yaşadığını anlatmasını isteyecek ve kritik birçok soru yöneltecek. İfade sırasında en kilit bölüm, Fidan’ın darbeyi Başbakan ve Cumhurbaşkanı’na bildirip bildirmediği, bildirmediyse bunun nedeni olacak. Yargı kulislerinde Fidan’ın darbe girişimini önceden haber alıp Başbakan’a söylemediğini belirtmesi durumunda tanıklıktan şüpheli konumuna gelebileceği konuşuluyor. Bazı yargı mensupları, burada en basitinden “görevi ihmal” suçunun oluşabileceğine işaret etti. Fidan’la ilgili yazının Başbakanlık’a gönderilmemesinin altında bunun yatabileceği konuşuluyor.

 

Yazıyı göndermeyen başsavcı tanıdık çıktı

Hakan Fidan’ın dinlenmesi için savcılığın hazırladığı yazıyı smenaltı eden Basavcı Harun Kodalak, Deniz Feneri yolsuzluğu soruşturması ile tanınıyor. Nadi Türkaslan ve iki savcının görevden alınmasıyla soruşturmaya atanan Harun Kodalak ve iki savcı, soruşturmada örgüt ve dolandırıcılık suçlarına takipsizlik kararı vermişti. Kodalak, Zahid Akman, Zekeriya Karaman gibi şüpheliler hakkında güveni kötüye kullanmak gibi basit suçlardan iddianame düzenlemiş, İstanbul’da yapılan yargılamada da zaman aşımı nedeniyle dava düşmüştü.