07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ABD: Saldırının Sorumlularını Belirleyemedik
ABD: Saldırının Sorumlularını Belirleyemedik

ABD: Saldırının Sorumlularını Belirleyemedik

Beyaz Saray’da düzenlenen günlük basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Başkan Barack Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Ben Rhodes, Türkiye’deki saldırıyı en sert şekilde kınadıklarını ifade etti.

Saldırıyı kimin yaptığına henüz belirleyemediklerine dikkat çeken Rhodes, bu konuda Türk yetkililer ile görüşeceklerini ifade etti. Rhodes, YPG ve diğer Kürt gruplar ile ilişkileri konusunda Türk hükümetine çok açık olduklarını kaydetti.

Rhodes, “YPG ve diğer Kürt unsurlarla olan tüm temaslarımızda onlara Türkiye ile ittifakımızın ne kadar önemli olduğunu ve asıl odaklanmamız gereken ortak tehdit IŞİD’e karşı mücadeleye zarar vermemelerini kesin bir dille ifade ettiğimi Türklere açıkça belirttik” dedi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby: YPG’ye Destek Sürecek

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby de Ankara saldırısı ve YPG iddilarına ilşkin açıklama yaptı. Sözcü Kirby, Türk Hükümeti’nin saldırıdan YPG’yi sorumlu tutan açıklamalarına ilişkin bunun kendileri için “ucu açık bir soru” olduğunu duyurdu.

Bakanlık Sözcüzü, YPG’ye koalisyon desteğinin devam edeceğini belirtirken Türkiye’ye geçen hafta yaptığı, Suriye’deki YPG hedeflerine yönelik topçu atışlarını sona erdirme çağrısını yineledi. Washington Yönetimi, Türkiye’nin olaya ilişkin meşru müdafaa hakkının ise Türkiye topraklarında geçerli olduğu mesajı verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki günlük basın toplantısında konuyla ilgili soruları yanıtlayan Sözcü John Kirby, “açıkça masum insanları öldüren bir terör saldırısı” diye nitelendirdiği bombalamadan kimin sorumlu olduğu yönündeki iddialar için şunları söyledi: “Türk Hükümeti tarafından olayın sorumlularına dair öne sürülen iddiaları doğrulama ya da reddetme gibi bir pozisyonda değiliz. Bu bizim için halen ucu açık bir soru. Anladığım kadarıyla devam eden bir soruşturma var.” Kirby, Dışişleri Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun aralarında ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in de bulunduğu, önde gelen ülkelerin büyükelçileriyle Ankara’da yaptığı toplantıda Türkiye’nin ortaya koyduğu, saldırıyı YPG’yle bağlantılı gösteren kanıtların ABD’yi ikna edip etmediği yönündeki bir soruya ise konunun ABD için “ucu açık bir soru” olduğunu tekrarlayarak cevap verdi.