07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 301’lik Karikatür

301’lik Karikatür

Cumhuriyet Gazetesi çizeri Musa Kart hakkında 8 Aralık 2015 tarihinde çizdiği karikatür nedeniyle 301. maddeden soruşturma başlatıldı. Kart’ı Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği’nin şikayet ettiği ortaya çıktı.

fft267_mf2294336

Genel Sekreterliğin Musa Kart hakkındaki suç duyurusu dilekçesinde; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iftira ve Türk Ceza Kanunu’nun 301. maddesinde düzenlenen “Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Devletin kurum ve organlarını aşağılama” iddiasıyla yasal işlem başlatılması talep edildi. Suç duyurusu dilekçesinin iletildiği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı da Kart’ı şüpheli sıfatıyla ifadesi alınmak üzere İstanbul Adliyesi’ne çağırdı.

İşte o karikatür;

say1_musa_kart_karikatur

“Diktatör denilmesini istemiyorsanız, her iddiayı ceza tehtidi ile karşılamazsınız”

Kart, soruşturma kararını şöyle değerlendirdi:

-Bir kısım yargının, bir kısım medya gibi Saray tarafından yönlendirildiğini iddia ediyorum karikatürümde. Size diktatör denilmesini istemiyorsanız her iddiayı ceza tehdidiyle karşılamamanız gerekir. Demokrasilerde iddiaya, karşı iddiayla yanıt verilir. Bu karikatür, sevgili kardeşlerim Can ve Erdem’le dayanışma amacıyla çizildi. Yapılmak istenen dayanışma sergileyenlere gözdağı vermek ise boşuna gayret diyorum!