07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » 3 Ölümcül İhmal, 14 Can
3 Ölümcül İhmal, 14 Can

3 Ölümcül İhmal, 14 Can

Osmaniye’de tarihi yerleri gezdikten sonra Hatay’ın İskenderun İlçesi’ne dönen öğrenci, veli ve öğretmenleri taşıyan, kapasitesinin üstünde yolcu alan midibüsün kanala uçması sonucu meydana gelen kazada ölen 7’si çocuk, 14 kişinin cenazeleri, gözyaşı ve feryatlar eşliğinde toprağa verildi. 7 çocuğun dışında 5 kadın, 1 öğretmen ile 1 sürücünün de öldüğü ve 26 kişinin ise yaralandığı korkunç kazaya ihmaller zincirinin yol açtığı ortaya çıktı.

İşte 14 kişinin öldüğü 26 kişinin de yaralandığı faciaya neden olan ihmaller zinciri;

1- Midibüste kapasitesinin çok üstünde yolcu vardı

Öğrencileri taşıyan midibüs’ün yolcu kapasitesi 29’du. Ancak kaza sırasında midibüste tam 40 yolcu vardı.

2- Şoförün dikkatsizliği, yorgunluk ve hatalı sollama

Kaza sırasında yolun sağında bir TIR park halindeydi. Öğrencileri taşıyan midibüs şoförü TIR’ı sollayarak yolun karşı şeridine geçti. TIR’ın kavşağa yakın bir noktada park etmiş olması, midibüs şoförünün TIR’ın önünü görmeden yola çıkması ve  kanala paralel tali yoldan gelen otomobilin de TIR’ın sol şeridini görememesi sonucu midibüs ile otomobil çarpıştı. Kontrolden çıkan midibüs, DSİ’nin sulama kanalına uçtu.

3- Gezi izinsizdi

Valilikten  yapılan açıklamada

Söz konusu gezinin, “Gezinin MEB Sosyal Etkinlikler Yönetmeliği’nin 21. Maddesi’ne aykırı olarak mülki amirden izin alınmadan düzenlendiği tespit edilmiş olup, konu ile ilgili soruşturma başlatılmıştır.” denildi. Resmi ve özel ilkokul ile ortaöğretim kurumlarının il içi ya da il dışında gezi organizeleri Milli Eğitim Bakanlığı’nın ’İlköğretim ve ortaöğretim kurumları sosyal etkinlikler Yönetmeliği’ne göre yapmaları gerekiyor. Yönetmelikte gezilerde uyulması gerekenler şöyle sıralanmış:
Gezilerin, amacına uygun olarak gündüz yapılmasına özen gösterilir. Öğretmenlerce, herhangi bir ders veya sosyal etkinlik kapsamında yapılacak etkinliklerle ilgili gezi planları en az 7 gün önce okul müdürlüğüne verilir. Gezi planı ile birlikte geziye katılacak yönetici, öğretmen, öğrenci ve varsa velilerin isimleri, adresleri, ulaşılabilecek yakınlarının telefon numaralarının yer aldığı bir liste hazırlanarak bir nüshası okul yönetimine verilir. Sosyal etkinlikler kapsamında yapılacak bilimsel, kültürel, turizm, spor ve ziyaret amaçlı geziler için, onay alınmadan önce velilerden öğrencilere ait yazılı izin belgesi alınır. Gezilerde, 40 öğrenciye kadar bir yönetici ve en fazla iki sorumlu öğretmen görevlendirilir. Okul müdürü, gezilerle ilgili belgeleri inceler ve yetkisinde olanları onaylar. Yetkisi dışındaki gezilerle ilgili yazıyı da en kısa sürede onay alınmak üzere il/ilçe mill? eğitim müdürlüğüne gönderir. Okulun bulunduğu il sınırları dışına yapılacak gezilerle ilgili onay il/ilçe mill? eğitim müdürlüğünün önerisi üzerine mülk? amirce verilir. İl içi ve il dışı gezilerde öğrencilerin kaza sigorta işlemleri, geziye gidilecek araçların seçilmesi ve diğer konularda, Okul Gezileri Çerçeve Sözleşmesinde belirtilen hükümlere uyulur.

İşte kaza anı;