07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ölüm Madenine “Fıtrat” Payı
Ölüm Madenine “Fıtrat” Payı

Ölüm Madenine “Fıtrat” Payı

2014 yılında Karaman’ın Ermenek İlçesi’nde meydana gelen ve 18 işçinin hayatını kaybetmesine yol açan iş cinayetinin ardından, madenci şirkete, 43 milyon liralık yardım yapıldığı ortaya çıktı.

Karaman Ermenek’te 28 Ekim 2014 tarihinde meydana gelen maden kazası, 18 işçinin arasında yer alan Tezcan Gökçe’nin annesinin, “oğlum yüzme bilmezdi” sözleri ile hafızalara kazınmıştı.
Madende biriken suyun tahliye edilmemesi sonucu meydana gelen göçük nedeniyle,18 işçinin hayatını kaybettiği facianın ardından maden ocaklarının bir süre kapatılmıştı. O maden ocağına zararı nedeniyle  yapılan 43 milyonluk ödemenin İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşılandığı ortaya çıktımıştı..

ermenek1

Şirkete yardım için özel düzenleme yapıldı

AKP Hükümeti, maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin hak sahiplerine çeşitli yardımlar yapılmasına yönelik bir düzenleme yaptı. 2015 yılının Şubat ayında TBMM’de kabul edilen torba yasaya eklenen düzenleme ile, Ermenek’te meydana gelen maden kazasında sigortalı olanlar ile kazada hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine, 6 ay süreyle brüt asgari ücretin iki katı tutarında İşsizlik Sigortası Fonu’ndan ödeme yapılması öngörüldü. Ermenek’teki kazanın ardından meydana gelen maden işçilerin mağduriyetinin giderilmesi için hazırlanan bu düzenlemeye, maden ocağının sahibi firma için de bir hüküm eklendi. Ek hükümle, kazadan dolayı uğradığı zararın bir kısmının İşsizlik Fonu aracılığı ile karşılanması hüküm altına alındı.

43 milyonluk yardım firmadan taksitle geri alınacak

Firmaya yapılan 43 milyon liralık ödemenin geri alınması da krize neden oldu. Torba yasada, desteğin geri ödemesinin nasıl yapılacağı ayrıntılı olarak yer almadığı için Türkiye İş Kurumu ile firma arasında uzun süren pazarlıklar ve yazışmalar yapıldı. Bu pazarlıkların sonucunda ise desteğin taksitler halinde geri tahsil edilmesine karar verildi. Böylece, firmaya ödeme konusunda kolaylık sağlandı.