07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Neo Osmanlı Davutoğlu Ne Dediğini Biliyor mu?
Neo Osmanlı Davutoğlu Ne Dediğini Biliyor mu?

Neo Osmanlı Davutoğlu Ne Dediğini Biliyor mu?

Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Milletvekili Eren Erdem’i eleştirirken “Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin” sözünü kullandı. Peki Bu sözü kim söylemişti? “Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin” diyen Damat Ferit önderliğindeki Hürriyet ve İtilaf Partisi’ydi. İtilafçılar arasında Ali Kemal, Gümülcineli İsmail, Miralay Sadık, Rıza Tevfik, Refik Halit gibi ittihatçı düşmanları vardı. İtilafçılar meşrutiyet yerine saltanat isteyen 2. Abdülhamid’i özleyen İslamcılık ile siyaset yapan kişilerdi.

Yani aslında Neoosmanlı çizgisindeki Ahmet Davutoğlu’na daha yakın olan İtilaf Partisi yöneticileri demişti. Aslında bu tartışma ilk de değil. Önce Davutoğlu bugün ne demiş onu bir görelim;

“Biliyorsunuz Enver Paşa Edirne’yi geri almak için harekâta başladığında dönemin muhalefet hareketi ‘Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin’ diyebilmişti. İşte 100 yıl sonra böyle hastalıklı bir haldir bu hal. Yani ‘hükümete zarar verelim de Türkiye’ye, millete ne olursa olsun’ demek kimseye yakışmaz. Ben sadece yazıklar olsun diyorum. Bu tutumu milletin engin ferasetine havale ediyorum.”

Davutoğlu bir kez daha eski bir tartışmayı alevlendirdi. Çünkü Tayyip Erdoğan 9 Aralık 2013’te Edirne’de bu sözü kullanmış ve çok tartışılmıştı. Erdoğan “100 yıl önce Osmanlı ordusu Edirne’yi düşman işgalinden kurtarmak için ilerlerken, birileri ne diyordu biliyor musunuz? Edirne’ye’ Enver gireceğine Bulgar girsin’ diyorlardı, 100 yıl önce bu densizliği yapanlar işte bugünde aynısını yapıyorlar” demişti.

Edirne Milletvekili Recep Gürkan ise Meclis’te yaptığı açıklamada Erdoğan’a çok sert karşılık vermişti. “Değerli arkadaşlar, 1912-1913 Balkan Savaşları gerçekten Türk tarihinin trajik bir safhasıdır, sayfasıdır. Bakınız, bu söz doğru mudur? Doğrudur. Birileri “Edirne’ye Enver gireceğine Bulgar girsin.” demiş midir? Demiştir. Kim demiştir? Size açıklayayım: O dönemde İttihat ve Terakkinin rakibi olan, düşmanı olan; bugünkü torunlarının dedesi, atası olan o dönemin Hürriyet ve İtilaf Partisi, o dönemin liberal ve muhafazakâr partisinin mensupları demiştir. Kimdir bunlar? Damat Ferit Paşa, İsmail Bey, Rıza Tevfik, Rıza Nur.” demişti