07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » İsrail 36 Yıl Sonra İntikam Aldı
İsrail 36 Yıl Sonra İntikam Aldı

İsrail 36 Yıl Sonra İntikam Aldı

1979 yılında İsrail’in Nahariya kentindeki saldırıda biri çocuk 3 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Hizbullah militanı Samir Kantar, Suriye’nin başkenti Şam’da öldürüldü. İsrail, Şam’daki bir mahalleye düzenlediği hava saldırısında öldürdüğü Kantar’ı, 2008 yılında tartışmalı bir takasla serbest bırakmıştı.

Hizbullah militanı Kantar’ın ölümü için Lübnan Hizbullahı’ndan yapılan açıklamada, 53 yaşındaki Kantar’ın, İsrail savaş uçaklarının bombaladığı Caramana’daki evinde öldüğü duyuruldu.

Hizbullah’ın yayın organı El Manar ise, iki İsrail savaş uçağının Suriye hava sahasını ihlal ederek binayı dört uzun menzilli füzeyle vurduğunu bildirdi. Caramana, rejim destekçilerinin kontrolündeki bir bölge olarak biliniyor.
Suriye resmi haber ajansı SANA’nın yayımladığı fotoğraflarda, Kantar’ın yaşadığı binanın İsrail saldırısının ardından büyük oranda yıkıldığı görüldü. Saldırıda Kantar dışında ölenlerin de olduğu bildirildi.

İsrail: Samir Kantar gibi insanların dünyamızın bir parçası olmaması iyi bir şey

İsrail Konut ve İnşaat Bakanı Yoav Gallant, “Bu olayla ilgili herhangi bir doğrulama ya da yalanlama yapmayacağım… Ama Samir Kantar gibi insanların dünyamızın bir parçası olmaması iyi bir şey” dedi.

İsrail, iç savaş başladığından bu yana birçok defa Suriye’yi vurdu. Bu saldırıların birçoğunda, Hizbullah’a gönderileceği öne sürülen silahların taşındığı konvoylar hedef alınıyordu. İsrail bu saldırılardan çok azını resmen üstlenmişti.

O saldırı İsrail’de 36 yıldır unutulmadı

Kantar 1979 yılında İsrail’in Nahariya kentindeki bir apartman dairesine düzenlenen saldırıda; Danny Haran, 4 yaşındaki kızı Einat ve bir polisi öldürdüğü gerekçesiyle hapse girmişti. Einat’ı kafasına tüfekle vurarak öldürmekle suçlanan Kantar, küçük kızın çapraz ateşte hayatını kaybettiğini savunuyordu. Olay sırasında Haran’ın eşi ise iki yaşındaki bebeğiyle birlikte döşeme boşluğuna saklanmıştı. Saldırganlar tarafından bulunmaktan korkan anne, ağlayan bebeğini susturmaya çalışırken, yanlışlıkla boğarak öldürmüştü.