07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Davutoğlu: G=(SV+PV) X (SPXSİ
Davutoğlu: G=(SV+PV) X (SPXSİ

Davutoğlu: G=(SV+PV) X (SPXSİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun akademisyen iken yazdığı köşe yazısı sosyal medyada günün olayı oldu. Davutoğlu “Bir ülkenin gücü değişik şekillerde tanımlanabilir, klasik teknik bir tanımlama yapılmak istenirse G=(SV+PV) X (SPXSİ “diye formüle ettiği köşe yazısısı eksisozluk sitesinde “Davutoğlu’nun beyin yakan köşe yazısı” başlığı altında tartışılıyor.
Davutoğlu’nun “Bir ülkenin gücü” diye yazdığı o yazıdan bir bölüm;

“Bir ülkenin gücü değişik şekillerde tanımlanabilir. Klasik ve teknik bir tanımlama yapmak istenirse, sabit verileri (SV) tarih (t) coğrafya (c) ve nüfus (n) olarak, potansiyel verileri (PV) ekonomik kapasite (e), teknolojik kapasite (tk) ve askeri kapasite (a) olarak tanımlarsak bir ülkenin gücünü şu formülle gösterebiliriz: G=(SV+PV) X (SPXSİ). Bu formülde SP stratejik planlamaya, Sİ siyasi iradeye tekabül etmektedir. SV=t+c+n ve PV=e+tk+a olduğu için formülün açılımı G={(t+c+n)=(e+tk+a)} X (SPXSİ) şeklindedir.”

Başbakan Ahmet Davutoğlu ’nun 1997 yılında Marmara Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümünde Doçent doktor olarak görev yaptığı dönemde Yeni Şafak gazetesinde köşe yazısı yazıyordu.

ahmet

İşte Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun akademisyenken yazdığı o yazıya sosyal medyada yapılan yorumlar;

ahmet-yorum1