02 Temmuz 2024 Salı
Ana sayfa » AOÇ Talanına ABD De Ortak Ediliyor
AOÇ Talanına ABD De Ortak Ediliyor

AOÇ Talanına ABD De Ortak Ediliyor

Atatürk Orman Çiftliği ABD Büyükelçiliği’ne devredildi. Atatürk’ün mirası olan arazide “Kaçak Saray”dan sonra bir de diplomatik bina yapılması gündemde.  Mimarlar Odası, ABD Başkanı Obama’ya mektup yazarak sorunu uluslararası platforma taşımaya hazırlanıyor. 

Çukurambar’da bulunan AOÇ arazisi, ilk olarak 1983’te Tıp Fakültesi yapılması planlanarak Gazi Üniversitesi’ne devredildi. Arazinin son bölümü ise 2008’de üniversiteye verilse de üniversite bu bölgede eğitim alanı inşa etmedi. Sonra da araziyi TOKİ’ye devretti.

‘Araziyi hükümetiniz önerdi’

Geçen hafta AOÇ arazisine yapılması planlanan diplomatik bina için mimari projenin bitirilmesinin ardından birkaç akademisyen ve Mimarlar Odası yöneticileri elçiliğe çağırıldı. Mimarlık Odası yöneticileri ise proje tanıtımına “arazinin AOÇ’ye iade edilmesi gerektiğini” savunarak tepki gösterdi. Mimarlar, bu alanda yapılaşmanın hukuksuz olduğunu hatırlattıkları ABD’li yetkililerden “Bu araziyi sizin hükümetiniz önerdi” cevabını aldı.

Mimarlardan eylem planı

AOÇ arazisine yapılması planlanan elçilik binasını geçen dönemde protesto eden Mimarlar Odası, yeni eylemlere hazırlanıyor. Ankara Mimarlar Odası kendilerine “şartlı olarak verilen araziyi ranta çevirme yaklaşımı” nedeniyle Gazi Üniversitesi yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulunmaya hazırlanıyor.. Türkiye’deki ABD elçiliğinden aradığını bulamayan Mimarlar Odası, ABD Başkanı Barack Obama’ya önümüzdeki hafta bir mektupla durumu anlatmaya hazırlanıyor.