07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » AKP’nin AKM Düşmanlığı
AKP’nin AKM Düşmanlığı

AKP’nin AKM Düşmanlığı

Taksim Meydanı’ndaki Atatürk Kültür merkezi reklam panosu oldu…AKM’nin ön yüzüne Ertuğrul 1890 filmin afişi asıldı. Bu arada AKM ile ilgili yıkım ya da onarım tartışmaları sürüyor. Yargıya’da taşınan konu da son olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı AKM’nin Ekim 2013’te kullanıma açılacağını, restorasyon için karşılıksız fon bulunduğunu ve sözleşme yapıldığını ilan etmişti. Ancak 1969’da dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmete giren bina için hiç bir çalışma yapılmadı.Şimdi Film tanıtımı için bilboard oldu.

AKM ile ilgili tartışmalar 2008’den bu yana gündemde. Koruma Bölge Kurulu 24 Aralık 2008’de AKM ile ilgili bir avan projeyi onayladı.

Kültür Sanat Sen tarafından açılan davada İstanbul 9. İdare Mahkemesi bilirkişi incelemesi sonucunda AKM’nin yıkım ve tadilat çalışmalarını ön gören bu onay işlemini yasaya ve mevzuata aykırı bularak iptal etti.
Söz konusu yargı kararından sonra, AKM’nin rölövelerine uygun olarak hazırlanan restorasyon projesinin gerçekleştirilmesine ilişkin, 20 Aralık 2009 günü TMMOB Mimarlar Odası ile Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkililerinin katıldığı bir toplantıda mutabakata varıldı ve tutanakla kayıt altına alındı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı da yapmış olduğu açıklamada AKM’nin Ekim 2013’te kullanıma açılacağını, restorasyon için karşılıksız fon bulunduğunu ve sözleşme yapıldığını ilan etmişti. Yapılan ihale ve tadilat işlemlerine başlanamadı.