07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Binali Yıldırım’ın Yazılmayan Geçmişi
Binali Yıldırım’ın Yazılmayan Geçmişi

Binali Yıldırım’ın Yazılmayan Geçmişi

Ahmet Davutoğlu’nun “Saray Darbesi”ile görevden alınması sonrası yeni emanetçi başbakan/genel başkan adayı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım oldu. Peki kim bu Binali Yıldırım?

İşte tarih ve olaylarla Binali Yıldırım;

Yıldırım, 1955 Erzincan doğumlu. İstanbul Teknik Üniversitesi Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu ve aynı bölümde yüksek lisans yaptı.Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ile Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camiialtı’nda mühendislik ve yöneticilik görevlerinde bulundu. 1990-1991’de İsveç’te bulunan BM Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait Dünya Denizcilik Üniversitesi’nde Denizde Can ve Mal Güvenliği Yönetimi konusunda ihtisas eğitimi aldı.

İDO’da Usulsüzlük Nedeniyle Görevden Alındı

Binali Yıldırım’ın  Tayyip Erdoğan ile yakınlığı ise Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu 1994-1999 dönemine uzanıyor. Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO) Genel Müdürü olarak görev yaptı. Yakınlarına usulsüz büfe kiraladığı ortaya çıktı.
Akrabalarının sahibi olduğu Çağrı Temizlik ve Gıda Hizmetleri’nin aldıkları ihaleler müfettiş raporlarıyla da tespit edildi. Bu iddiaların ardından Erdoğan’dan sonra Belediye Başkanı olan Ali Müfit Gürtuna tarafından görevden alınmıştı.

Pamukova Katliamı’nın mimarı

Binali Yıldırım’ın bakanlığı döneminde, 22 Temmuz 2004’te “Pamukova Katliamı” olarak bilinen tren kazası yaşandı.
Ankara-İstanbul arasında eski raylar üzerinde ‘hızlandırılmış tren seferini’ yapan 231 yolculu tren, Sakarya’nın Pamukova ilçesinde raydan çıktı. 41 yolcu hayatını kaybetti. Makinistin tanımlı hız sınırını aştığı söylendi. Kazayla ilgili dava, ‘zamanaşımı’ nedeniyle 7 Şubat 2012’de düştü. Binali Yıldırım ise o dönem yükselen çağrılara karşın istifa etmedi.

17-25 Aralık soruşturmalarında Binali Yıldırım’ın da ismi geçti

Yıldırım’ın ve bacanağı Cemalettin Haberdar’ın adı 17-25 Aralık soruşturmalarında da geçti. Bu operasyon kapsamında Binali Yıldırım’ın bacanağı ’İhaleye fesat karıştırmak, irtikap, nitelikli dolandırıcılık, rüşvet almak ve vermek, gizli olan ihale bilgilerini başkalarıyla paylaşmak’ suçlarından gözaltına alındı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 4 Şubat 2014’te, Binali Yıldırım hakkında hazırlandığını söylediği fezlekeyi açıkladı. CHP liderinin ayrıntılarını aktardığı fezlekede, ATV ve Sabah gazetesinin satışı sırasında iş adamlarından para toplanması için Binali Yıldırım’ın koordinatör yapıldığı ve 630 milyon dolar para toplandığını iddia edildi. Kılıçdaroğlu’na göre, Sabah ve ATV’nin satışı için para aktaran firmalara bunun karşılığında 87 milyar 832 milyon liralık ihale verildi. Yıldırım ve AKP hükümeti bu iddiaları yalanladı.

Binali Yıldırım’ın gizli serveti

Sadece oğlu Erkan Yıldırım değil ailenin diğer bireyleri de gemi işiyle uğraşıyor. Yıldırım Ailesi’nin doğrudan ya da dolaylı olarak kontrol ettiği 17 şirketi, 28 gemisi ve 2 süperyatı olduğu iddia ediliyor. Hatta Yıldırım Ailesi’nin 30 gemisi olduğu iddiası TBMM gündemine de yansıdı. CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Erkan Yıldırım ile ilgili iddiaları TBMM gündemine soru önergesiyle taşıdı. Tanrıkulu sadece gemileri değil ailenin diğer ticari bağlantıları hakkında da sorular sormuş ancak yanıt alamamıştı. Bakan Yıldırım ise çocuklarının gemi sahibi olduğunu kabul ederek, kaç gemi olduğunu söylememişti.