Gazeteport

ABD Dinliyor

Wall Street Journal gazetesi, Obama yönetiminin müttefik liderlerinin dinlenmeyeceği sözüne karşın, ABD istihbaratının Cumhurbaşkanı Erdoğan ve İsrail Başbakanı Netanyahu’yu hâlâ takip ettiğini yazdı.

ABD’nin dost düşman neredeyse tüm dünya liderlerini dinlediği NSA eski analisti Edward Snowden tarafından 2013’te ifşa edilmiş, müttefiklerinin tepkisi üzerine ABD Başkanı Barack Obama “zorunluluk olmadığı sürece müttefik ülkelerin hükümet yetkililerini dinlemeyecekleri” sözü vermişti. Wall Street Journal’da yer alan habere göre, Amerikan istihbaratı buna rağmen İsrail Başbakanı Netanyahu ve Erdoğan’ı takibi sürdürdü.

Erdoğan koruma listesine alınmadı

Obama yönetiminin“hangi müttefik liderlerin NSA’in casusluğuna karşı koruma listesine alınacağını” görüştüğünü yazan gazetenin haberine göre, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bazı NATO liderleri listeye alındı.  NATO müttefik ülke Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dahil olmak üzere diğer müttefikler bu koruma listesinin dışında bırakıldılar.

Netanyahu da liste dışı

Haberde İran’la yürütülen nükleer müzakereler esnasında Netanyahu ve yakın danışmanlarının iletişimlerinin yakından izlendiği, hatta Netanyahu’nun ofisinin dinlendiği de belirtiliyor. Gazeteye konuşan ABD’li yetkililer, İsrail’in nükleer anlaşmayı engelleme çabalarına karşı bu şekilde tedbir alındığını savunuyor.

Beyaz Saray yalanlamadı

Erdoğan’ın dinlendiği iddiasını doğrudan yalanlamayan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Ned Price, “Obama istihbarat çalışanlarına yabancı muhataplarla koordinasyonu ve güveni yeniden sağlamaları talimatını verdi. Yakından çalıştığımız devlet ve hükümet başkanları, kendilerine gerçek bir ortak gibi davrandığımızdan emin olmalılar” açıklamasını yaptı.

Exit mobile version