Gazeteport

“Tutuklu Gazeteci Yok… Gitsinler Özel Sektörde Çalışsınlar”

AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz darbe girişiminin birinci yıl dönümü öncesi BBC’ye konuştu. Adalet Yürüyüşünü değerlendiren Erdoğan ‘CHP’nin ‘sözde bir adalet yürüyüşü’ gerçekleştirdiğini ve son mitingine de sadece 170 bin kişinin katıldığını’ iddia etti. Erdoğan kendi yaptıkları 7 Ağustos mitingine ise 2 milyon kişinin katıldığını söyledi. BBC muhabrinin tutuklu gazeteciler sorusu Erdoğan’ı kızdırdı.

“Tutuklu Gazeteci Yok… Gitsinler Özel Sektörde Çalışsınlar”

İşte Erdoğan’ın BBC’ye verdiği röportajdan çarpıcı bölümler

 

” Adalet Mitingine 170 bin kişi katıldı”

“Bu tamamıyla sözde bir adalet yürüyüşüdür. Ve bu sözde adalet yürüyüşünün ortalaması bellidir. Bunun ortalaması bazen 500 olmuş, bazen 1000 olmuş, bazen 1500 olmuş bu kadar. Bakın bütün bunların bu yürüyüş esnasında hükümetimiz her türlü güvenlik önlemini sağladı. Bu güvenlik içinde bu yürüyüşü yaptılar. Ve gelip de en son topladıkları mitingdeki kalabalık nedir? O kalabalık da ortada. Bakın toplam, İstanbul dışında otobüslerle gelenlerle birlikte topladıkları 170 bin kişi.”

“Bizim mitinge 2 milyon kişi katıldı”

“Biz bir 7 Ağustos mitingi yaptık. Ve 2 milyon insan orada toplandı. Aramızdaki fark budur. Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı olarak, hükümetimiz, hükümet olarak bugüne kadar kimsenin önünü kesmemiştir. Kimsenin demokratik haklarını engellememiştir.”

“Ana muhalefet, şu anda terör örgütü ile birlikte hareket etmiştir”

“Şimdi hiçbir zaman bu ana muhalefet, Cumhuriyet Halk Partisi zihniyeti ve onlarla beraber hareket edenler, PKK terör örgütü, bunlar hep beraber hareket ettiler. Bunlar hiçbir zaman bir birlik ruhunda bütünleşmemişlerdir. Bunlar her zaman ayrılıkçı olmuşlardır. Ve ana muhalefet, şu anda terör örgütü ile birlikte hareket etmiştir. Ve aşırı uçlar beraber hareket etmişlerdir. Dolayısıyla bunların böyle bir birlik ruhunda bulunması da bundan sonra zaten söz konusu olmayacaktır. Asıl demokratik mücadeleyi de şu anda iktidar partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi, Parlamento’da gayet açık ne şekilde ortaya koymaktadır.”

Tutuklu gazeteciler sorusu Erdoğan’ı kızdırdı

-Size net bir şekilde şunu sormak istiyorum; gazeteciler özgürce konuşamadıklarını düşünüyorlar. Birinci olarak bu. İkinci olarak da; Türkiye dünyada en fazla gazetecinin hapiste olduğu ülke..Geçtiğimiz yıl 160 medya kuruluşu kapatıldı. 2500 kadar gazeteci ve medya çalışanı işlerinden oldu.150 gazeteci şu anda hapiste. Bu rakamda, dünya çapında hapiste olan gazetecilerin üçte birine denk geliyor. İfade özgürlüğünden bu denli korkmanızın nedeni nedir?

“Bakın şu anda siz benden daha fazla konuşuyorsunuz. Asıl özgürlük sizde. Siz bana özgürlük tanımıyorsunuz. Benimle böyle bir söyleşi yapıyorsunuz ama bana özgürlük tanımıyorsunuz. Ve gazetecilikten dolayı içeride olan yok. Bunu çok açık görmemiz lazım.

Şu anda Türkiye’de bu kadar muhalif gazeteciler, işte bu yürüyüşü yapma esnasında bütün yazılanlar çizilenler, her türlü hakaretler hepsi ortada. Şu anda içeride olanların gazetecilik sıfatı yok. Bunlar ya terör örgütüyle beraber hareket etmişlerdir, ya silah bulundurmaktan içeri girmişlerdir. Ya da birçok yerlerde bankamatikleri kırmışlar, buraları soymuşlardır. Ama ceplerinde bir sarı basın kartı değil, gazeteci kartı vardır. Bununla beraber de kendilerinin gazeteci olduğunu iddia etmişlerdir. Ve şu anda da sizin ifade ettiğiniz şekilde 170 tane gazeteci falan içeride yok. Bunların hepsi yalan. Böyle bir şey söz konusu değil.Bunların defaatle açıklamalarını yaptık ve şu anda gerçek manada gazeteci sıfatıyla içeride iki kişi var. Bunun dışında böyle bir şey söz konusu değil. Bu yalanlarla da dünyayı kandırmayalım.”

“Kimsenin yazdığından, çizdiğinden ne korktuğumuz ne de çekindiğimiz yok”

“Yargı, ordu, emniyet, basına sızmak suretiyle çatı ile böyle bir çete oluşturuldu. Bu çete ile de bu darbe girişiminde bulunuldu. Soruyorum; bir devleti yıkmak için böyle bir çalışmayı hep birlikte böyle bir çalışmayı hep beraber yapacaklar sonra da sonra da gazetecilik kimliğine sığınarak kendilerini kurtaracaklar. Böyle bir şey söz konusu değil. Biz bu konuda kimsenin yazdığından, çizdiğinden ne korktuğumuz ne de çekindiğimiz yok.

-Darbe girişimi sonrası 200 bin kadar Türk vatandaşı ya tutuklanmış ya işlerinden atılmış ya da uzaklaştırılmış durumda. Bunların arasında, politikacılar, akademisyenler, gazeteciler var. Size şunu sormak istiyorum; mahkeme onların suçlu ya da suçsuz olduğuna karar verecekleri süreçte bu insanlar nasıl hayatta kalacaklar? Bu insanlar işlerini kaybettiler ve onların bakımında olan yakınları var. Bu insanlara ne olacak?

“Yani hanımefendi, önce şunu söyleyeyim; kusura bakmayın bakın bu söylediğiniz şeyler doğru değil, dürüst değil. Bakın yargı, Batı’da yargı oluyor da, Türkiye’nin yargısı niye yargı olmuyor? Bugün yargı ByLock denilen bir delili yakalamıştır. Eagle denilen bir delili yakalamıştır. Bu delillerin yanında da “FETÖ Terör Örgütü”nün bağlantılarını tespit ederek bu bağlantıları ortaya koymuştur. Ve askere sızmış, yargıya sızmış, polis teşkilatımıza sızmış, tüm bakanlıklara sızmış bu darbeciler yakalandığı zaman, bunlar hala orada tutulacak mı? Bunlar görevden alınmayacak mı? Kusura bakmayın.

Bakın Doğu Almanya-Batı Almanya birleşmesinde 500 bin insan açığa alındı. Kimsenin sesi çıkmıyor. Ama Türkiye’de şu anda devlete karşı darbe yapanlara müdahale yapılmasın isteniyor. Böyle bir şey olmaz.”

“Böyle bir yaklaşım olabilir mi ya!”

-Ama işlerinden atılanlar ve uzaklaştırılanlar, onlar nasıl hayatlarını sürdürecekler? Türk devleti onlara sosyal yardım yapacak mı, ödenek sağlayacak mı? Çünkü geçim kaynakları ellerinden alınmış durumda. Ailelerine ne olacak?

“Böyle bir yaklaşım olabilir mi ya? Bir insanın özlük hakları varsa, özlük hakları kendisi için geçerli ise bu haklar kendisine verilir. Bu özlük haklarını kaybettiyse ne yapar; gider özel sektörde çalışır, devlette çalışmaz. Yani devlet herkesi, sonuna kadar herhalde bakmak, beslemek zorunda değildir. Bunlar çünkü bir terör örgütünün mensuplarıdır. Terör örgütünün mensupları olanları devlet niye beslesin? Benim 250 vatandaşım öldürülmüş. 2193 vatandaşım yaralı. Bunların yarasını acaba kim saracak? 250 şehidimi kim geri getirecek? Bunları niye konuşmuyoruz? Bunları konuşalım.”

“Trump da öncekiler gibi”

-Bu insanların darbeye kalkışmaktan suçlu olduklarını söylüyorsunuz. Dolayısıyla Fethullah Gülen’in takipçileri olduğunu söylüyorsunuz. Gülen’in ABD’den iadesini istediniz. Yakın bir zaman önce ABD Başkanı Donald Trump ile bir görüşmeniz oldu. Size Fethullah Gülen’in iadesi konusunda ne söyledi?Tabii o (Gülen) böyle bir darbe girişiminde yer aldığı iddiasını reddediyor.

“Trump’ın söyledikleri de tıpkı ondan öncekiler gibi. Onlar da işte “Yargı var. İşte yargı süreci. İlgileniyoruz. Şu anda dosyaları inceliyoruz” (diyor). 85 koli, biz onlara teslim ettik. Bu noktada kendi polis teşkilatlarının bunu incelediklerini ve yargı ile de bu işin takibinin olacağını söylüyorlar. Biz de aynı şeyi muhataplarımıza söylüyoruz. Bizim de yargımız var. Yargı şu anda bunların hepsini inceliyor. Ve nihai kararı da yargı verecek, olay bu kadar basit.”

“Avrupa Birliği olmazsa olmaz bir yer değil”

-Sizce AB’ye üye bir Türkiye mi, yoksa üye olmayan bir Türkiye mi daha iyi?

“Şimdi biz verdiğimiz sözü tutuyoruz. Fakat Avrupa Birliği bu noktada bize karşı çok açık, net olur da mesela ‘Biz Türkiye’yi Avrupa Birliği’ne alamayız’ derse, bu bizi rahatlatır. Biz de B planımızı, C planımızı uygulamaya koyarız. Bizim için Avrupa Birliği olmazsa olmaz bir yer değil. Türkiye ayakları üzerinde duran, bugün kişi başına milli geliri 11 bin doları aşmış bir ülke. Biz rahatız.

-Sayın Cumhurbaşkanı, bana siz kişisel olarak, “Türkiye AB’siz daha iyi olur” diye düşünüyormuşsunuz gibi geliyor.

“Şu andaki tablo şu; Bir zamanlar, Başbakan olduğum ilk zamanlarda bizim AB’deki liderler zirvesinde, bize yaklaşımları şuydu; “Türkiye bir sessiz devrim yaptı” diyorlardı. Ama şimdi aynı Avrupa, ne yazık ki, bizi liderler zirvesine davet etmedikleri gibi devamlı oyalıyorlar. Ve şu anda halkımın büyük bir çoğunluğu Avrupa Birliği’ni istemiyor. Ve Avrupa Birliği’nin bize karşı yaklaşımını da samimi bulmuyor. Buna rağmen Avrupa Birliği’ne karşı samimiyetimizi bir müddet daha devam ettireceğiz, bakalım nereye varacak.”

 Katar krizi askeri noktaya taşınırsa Türkiye taraf olur mu?

-Türkiye çok önemli konumda bir ülke. Ordunuz NATO’nun en büyük ikinci ordusu. Ve söz konusu Orta Doğu olduğunda, zorlu bir coğrafyada anahtar bir rol oynuyorsunuz. Katar ve diğer 4 Arap ülkesi arasındaki gerilime gelirsek; Suudi Arabistan, Mısır, Emirlikler ve Bahreyn’in Katar’a sundukları koşullardan biri Türk askeri üssünün kapatılması. Siz oraya daha fazla asker gönderdiniz. Sorum çok basit aslında: Gerilim askeri bir noktaya taşınabilir mi? Sizin yanıtınız bu durumda ne olur? Böyle bir durumda taraf olur musunuz?

“Böyle bir şeyi bana soruyorsunuz da neden Amerika’ya sormuyorsunuz? Böyle bir soruyu Fransa’ya neden sormuyorsunuz? Böyle bir soruyu İngiltere’ye neden sormuyorsunuz? Biz krizlerin tarafı değiliz. Biz tam tersi Körfez’de bir diyalog, bir barış yoluyla süratle çözüm arayışı içerisindeyiz. Türkiye asla bu bölgede Müslümanın Müslümana kırdırılmasını istemez. Ve Müslümanın Müslümanla savaşını biz istemiyoruz. Biz artık bunlardan bıktık. Biz Yemen’deki olanları istemiyoruz. Filistin’deki, Libya’daki gelişmeleri bu şekilde istemiyoruz. Suriye’de olanlar ortada, Irak’ta olanlar ortada. Bunlarda bedel ödeyen ülke Türkiye. Bunları istemiyoruz. Katar’da da böyle bir şeyi asla kabul etmiyoruz.”

 

Exit mobile version