Gazeteport

En Kahraman Erdoğan !

Reis filminde ezan okuyanlara işkence yapılmış gibi anlatılıyor.. Film Times’ın da gündeminde Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hayatını anlatacak olan ‘Reis’ isimli filmle ilgili bir haber yayınladı. “Erdoğan’ın yıldızı beyazperdede yükseliyor” başlıklı haberde, filmin fragmanından ve Türkiye’de yaşananlardan yola çıkılarak “Türk medyası üzerindeki demir pençesine bakılırsa, bugüne kadar yapılan en eleştirel biyografi filmi olması beklenemez” ifadeleri kullanıldı…

İşte Erdoğan’ın hayatını anlattığı belirtilen “Reis” filminin 1. fragmanı;

Bu da Reis filminin 2. fragmanı;

Bunlar da  Times Gazetesi’nin filme ilişkin değerlendirmesinden başlıklar;

Filmin gösterim tarihi bilinçli olarak seçildi

-Gösterim tarihi olarak belirlenen 25 Mart, anayasanın değiştirilmesi ve Erdoğan’ın görev süresinin uzatılması girişimlerine  denk getirildi.

Filmde Erdoğan döneminde Kürt sorunu gibi tartışmalı konulara yer verilmedi

-Hüdaverdi Yavuz’un yönetmenliğindeki filmin fragmanı Erdoğan’ın liderliği döneminde, Kürtlerin bastırılması gibi tartışmalı sorunlara dokunulmayacağı izlenimini doğuruyor.

Erdoğan’ın 1. fragmandaki ezan sahnesine tanıklık etmiş olması imkansız

– Reis’in iki dakikalık fragmanında Erdoğan, ezan okuduğu için bir Türk askeri tarafından dövülen yaşlı bir adamı izleyen küçük bir çocuk olarak görülüyor. Çocuk askerlere meydan okuyor ve kendisini izleyenleri şaşırtarak ezanı kendi okumaya başlıyor.
Modern Türkiye’nin, Mustafa Kemal Atatürk’ün ilkeleri temelindeki laik anayasası uyarınca, Türklerin çoğunun Müslüman olmasına rağmen ezan 1950 yılına kadar yasaktı. Erdoğan’ın 1954’te doğduğu göz önünde bulundurulduğunda, böyle bir sahneye tanıklık etmiş olması çok olası değil. ( Yasaklanan Ezan değil, Arapça Ezan’dı)

2. Fragmanda bu sefer Menderes dönemi ihtilalinde yer alıyor

-Bir diğer klipte de genç Erdoğan, askerlerin yaşlı bir adamın evine, içeride namaz kılınırken eşini iterek baskın yaptıklarını görüyor. Sahne, ezanın yasallaşmasını sağlayan eski Başbakan Adnan Menderes’e karşı darbe yapılan 1961’de geçiyor. Menderes aynı yıl idam edildi.

Küresel Sinemada Süpermen, Örümcek adam var biz de Erdoğan

Times’ın haberi, filmin yapımcısı Ali Avcı’nın şu sözleriyle noktalanıyor:

“Bugünlerde küresel sinemada Örümcek Adam ve Süpermen gibi hiç yaşamamış karakterleri görüyoruz fakat bizim hayatta olan kendi kahramanlarımız var.”

Exit mobile version