Gazeteport

Sandık Güvenliği Nasıl Sağlanacak?-1

Referanduma sayılı saatler kala bütün dikkatler  sandık güvenliği ve oyların hilesiz bir şekilde sayılıp sayılmayacağı üzerinde yoğunlaştı. Çöplerden çıkan oy pusulaları, plakasız araçlar, tutanaklarda yapılan oynama için nasıl bir önlem alındı ve siyasi partiler ile vatandaşlara nasıl bir görev düşüyor?. İşte bu soruların yanıtı için  @GurbetName sordu CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger yanıtladı

CHP’nin bu seçimde, seçim güvenliği için diğer seçimlerden farklı olarak neler yaptığını kısaca anlatabilir misiniz?

Bizim geçmişi daha eskiye dayansa da 2015 yılında tamamen yenilediğimiz “CHP Seçim Takip Sistemi” referandumda da yeni özellikler ve çok daha yüksek performansla çalışmaya devam edecek. Ayrıca bu sefer CHPNet Mobil Uygulamasıyla okul önlerinden de hızla veri aktarılacak. Genel Merkezimizde çalışmakta olan 125’er kişilik gönüllü gruplarımız ve profesyonel ekip gelen verilerin YSK verisi ile karşılaştırmasını yapacak, eğer bir sıkıntı görülürse hemen itiraz edilmesi için ilgili ilçenin başkan ve avukat ekibi ile koordinasyon sağlayacak. Bu arada YSK ve okullardan akan veri, analiz ekibimiz tarafından farklı parametrelerle incelenecek ve herhangi bir anormal durum fark edilmesi durumunda yine bunlara itirazlarımızı yapacağız. Yine Genel Merkezde kurduğumuz Çözüm Masası, örgütümüzün yaşayabileceği her türlü soruna karşı destek olmak için sabah 06:00’da göreve başlayacak ve süreç boyunca görevde olacak.

CHP’nin sandıklarda toplam kaç bin sandık görevlisi ve müşahit olacak, tam olarak rakam verebilir misiniz?

300 binden fazla sandık görevlimiz ve müşahidimiz var, bunlara ek olarak bilişim sorumlularımız, örgüt yönetimlerimiz sandıklar için hazır olarak bekleyecekler.

CHP’nin online sistemi dışarıya da açık olacak mi? Es zamanlı halka bilgi aktarılacak mi? Bunu su yüzden soruyorum, CHA’nin da bu seçimde olmayacak olması alternatif haber açığı getiriyor. Bu konuda bir çalışmanız olacak mi?

Basın açıklamalarımızda hep söylediğimiz gibi isteyen her televizyon kanalına da eş zamanlı veri akışı sağlıyoruz. Bunun dışında STS (sts.chp.org.tr) üzerinden vatandaşlarımız da kendi sandık sonuçlarını karşılaştırabilir, gördükleri sorunları bize görselleriyle birlikte bildirebilirler.

CHP online sistemi tutanak analizi için kullanılacak mi? Tutanak analizi, sandıktaki usulsüzlüğü saptamak için de çok etkin bir yöntem olarak gözüküyor. Böyle bir ekibiniz var mi? Süreç nasıl işleyecek kısaca bilgi verebilir misiniz?

Tutanaklar üzerinden gelen rakamlarla ilgili her türlü analizi birkaç farklı bakış açısıyla Genel Merkezimizde yukarıda sözünü ettiğim gruplarımız yapacak. Tutanak üzerindeki usül hatalarına karşı ilçe örgütlerimiz, ilçe ve illerimizle Genel Merkezdeki hukuk ekiplerimiz görev başında olacak.

Bu seçim öncesinde YSK’nin tutumunu nasıl buluyorsunuz? Mesela HDP’nin bir çok merkezde sandık görevlilerini kabul etmediler, CHP’nin başına benzer hadiseler geldi mi?

Bizim de bazı yerlerde özellikle sandık başkanları için verdiğimiz gruplarda başımıza geldi ama çok büyük sayılarda değil. YSK özellikle bilgi sistemleri açısından süreç boyunca bizimle tam işbirliği sağlamak için çaba gösterdi, uyarı ve taleplerimiz dikkate alındı. Ancak Türkiye gerçeği olarak Cumhuriyet Halk Partisi olarak referandum sürecinin tümü açısından elinden gelen denetimi yapmak için büyük bir çaba içerisindeyiz. Özellikle taşınma durumu olan sandıklar, adres değişikliği durumundaki seçmenler gibi konularda çok sayıda itirazımız oldu.

Sandık görevlisi olmak için süre doldu, ama hala müşahit olabiliyor insanlar bildiğim kadarıyla. CHP’den müşahit olmak isteyen ya da sandık başında güvenlik için bulunmak isteyen biri ne yapmalı, nereye başvurmalı?

Evet müşahit olmak için online formumuz var onu doldurabilirler veya ilçe başkanlıklarına gidebilirler.

Son olarak, sandığa gidecek (müşahit ya da sandık görevlisi olmayan) sade insanlara, sandık güvenliği konusunda önerileriniz var mi? Onların da güvenlik konusunda yapabilecekleri şeyler var mi? Mesela, sandık sayımı sırasında sandıklarında başında bulunmaları gibi?

Her vatandaşımızın yasal olarak oy kullandığı sandıkta sandık kapandıktan sonra oy sayımını izleme hakkı vardır ve bunu yapmalarını öneriyoruz. Sandık görevlisi ve müşahit arkadaşlarımızdan sabah erken saatlerden sandıkla ilgili tüm işlemler sonra erene kadar, tutanak ilçe seçim kurulunda sisteme girilene kadar görevlerinden ayrılmamalarını istiyoruz.

Unuttuğum ya da es geçtiğim mutlaka konular vardır. Sizin seçim güvenliği konusunda eklemek istediğiniz bir şey var mi?

Son olarak söylemek istiyorum ki, seçimlerde en önemli konu insan faktörü. Altyapınızın ne olduğundan bağımsız, eğer sandık başında görevliniz yoksa başarısız olursunuz.

 

Exit mobile version