Gazeteport

Nükleer Santralden de Küfürbaz Cengiz Çıktı

17-25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları sırasında ortaya çıkan TAPE’lerde “milletin a… koyacağız” diyen ve İstanbul’daki 3. Havalimanı ve Ilısu Barajı inşaatını üstlenen yandaş müteahhiy Mehmet Cengiz, şimdi de Akkuyu Nükleer’in yüzde 49’unu satın alıyor.

Nükleer Santralden de Küfürbaz Cengiz Çıktı

AKP hükümeti dönemiyle yıldızı parlayan Cengiz, Kolin ve Kalyon şirketleri şimdi de Çevrecilerin karşı çıktığı Akkuyu Nükleer Santralı’na ortak oluyor. Rusya’nın kamuya ait nükleer enerji kurumu Rosatom, Akkuyu nükleer santrali projesinin yüzde 49’unu Cengiz-Kolin-Kalyon şirketler birliğine satacağını açıkladı. Türk ortaklık, şirketin işletme dahil tüm aşamalarında yer alacak.

Anlaşma yıl sonuna kadar imzalanacak

2016’nın Nisan ayında, Rus devlet şirketi Rosatom, Türkiye’de kurduğu Akkuyu Nükleer AŞ’nin yüzde 49’a kadar olan hissesini yerel şirketlere satıp ortaklık kurulmasına karar vermiş ve Cengiz Holding ile ilk görüşmelere başlamıştı.

Rosatom’un uluslararası faaliyetlerinden sorumlu biriminin başında bulunan Anastasia Polovinkina, katıldığı bir konferansta hissedarlık anlaşmasının yıl sonuna kadar imzalanacağını belirtti.

Rusya ile imzalanan hükümetlerarası anlaşmada, yüzde 100’ü Rosatom tarafından gerçekleştirilecek projede, yüzde 49’luk hissenin yabancı yatırımcılara satılabileceği hükmü yer alıyor.

20 milyar dolarlık proje 2023’e kadar devreye girecek

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santralı Projesi’ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak ve 20 milyar doları aşacak santralin, en geç 2023 yılına kadar devreye girmesi öngörülüyor.

İşletme ömrü 60 yıl olan Akkuyu Nükleer Projesi için geçen günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, Türkiye’nin ilk nükleer santralını inşa edecek olan Akkuyu Nükleer AŞ’ye elektrik üretim lisansı verdiğini açıklamıştı.

4 reaktörden oluşuyor

Her biri 1200 MW kapasiteli 4 reaktörden oluşacak Akkuyu Nükleer Santralı, 4800 MW kapasiteye ulaştığında yıllık ortalama 35 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Santralın tam kapasite üretime başladığında Türkiye’de yıllık 434 milyar kilovat saat elektrik tüketimi olacağı öngörülüyor. Santral üretime başladığında elektrik ihtiyacının yüzde 8.06’sını karşılayacağı öngörülüyor.

 

 

 

 

 

Exit mobile version