Gazeteport

Kim Bu Dünür ?

Tayyip Erdoğan’ın dünürü Orhan Uzuner, darbe girişiminde halkı sokağa çıkarmak için bir platform kurdu. ‘Kardeş Kal Türkiye’ adlı platform ‘Zello’, WhatsApp ve radyoyla halka ulaşmayı planlıyor. Bir inşaat şirketinde yöneticilik yapan platformun kurucusu Uzuner, silahlı milis gücü kurdukları iddialarını kesin bir dille reddedip, “Ben silah değil, siren dedim” dedi. Tartışmalar “silah dedi” “silah demedi siren dedi” üzerinde boğulurken devletin güvenlik güçleri yerine böyle bir yapılanma kurulması gözden kaçıyor. Peki kim bu Orhan Uzuner? Erdoğan’ın dünürünün adı daha önce hangi olaylarda geçti?

BELEDİYE’DE MEMURDU

Orhan Uzuner 1994′ yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İstanbul Ulaşım AŞ’nin Proje Müdürlüğü’nde Mühendis olarak çalışmaya başladı.  Fatih’te oturuyordu ve mütevazi bir hayat sürüyordu. AKP kurulana kadar bir siyasi partiye üye olmadı. Bir dönem Fazilet Partisi’nin seçim çalışmalarına katıldı. Tayyip Erdoğan AKP’yi kurunca yanında yer aldı. İstanbul 2.Bölgeden milletvekili aday adayı oldu ancak listeye giremedi.

2003 YILINDA DÜNÜR OLDU

2003 yılında ise hayatı tamamen değişti. Kızı Reyyan Uzuner’e görücü usulü ile Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan talip oldu. 2003 yılında da düğün gerçekleşti. Reyyan Uzuner 17 yaşında olduğu için, düğün Fatih 3. Sulh Hukuk Mahkemesi’nden alınan izinle gerçekleştirildi. Bilal Erdoğan ve Reyyan Uzuner’in nikâh şahitliklerini  İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, TBMM Başkanı Bülent Arınç, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile AKP Milletvekili Nevzat Yalçıntaş yaptı. Reyyan Uzuner liseyi evlilik dolayısıyla ikinci sınıfta bırakarak tasdikname aldı. Evlendikten sonra eğitimini ABD’de sürdürdü.

Orhan Uzuner Başbakan’ın oğlu ile kızının evlenmesinin hayatında bir değişiklik yapmayacağını mütevazi hayatına devam edeceğini söylüyordu “Başbakan ailesine dünür olmamız hayatımızı etkilemez.  Çevremizdeki genel hava değişti. Etrafımızda değişiklik olabiliyor ancak ben değişmedim. Bana farklı davranmak isteyenler olabiliyor, ancak ben onlara bu imkanı vermiyorum”

HİZMET VAKFI’NDA YER ALDI

Orhan Uzuner AKP İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşcu döneminde yönetim kurulunda yer aldı. Bir dönemde Nur Tarikatına yakın Hizmet Vakfı mütevelli heyetinde bulundu.
Vakıf Başkanı Mehmet Bilgin Akatay ile ve diğer üyelerle İstanbul’a yeni atandığı zaman Vali Vasip Şahin’i ziyaret etmişti. Hizmet vakfı mütevelli heyetinde şimdi adı bulunmuyor.

BALLI İHALE İDDİASI

Orhan Uzuner milletvekili aday adayı olduğu dönemde listede yer almayınca ” Milletvekili seçilseydim Ulaştırma Bakanlığı bünyesindeki komisyonlarda çalışmak isterdim” demişti. Milletvekili olmadığı için Ulaştırma bakanlığı komisyonlarında görev yapmadı ama 2014 yılında Ulaştırma Bakanlığı ihalesine ilişkin iddialarda Orhan Uzuner’in adı vardı.

2014 yılında sayıştay raporuna dayanılarak yapılan haberlerde Erdoğan’ın dünürü Orhan Uzuner’in adı da geçti. “Başbakan’ın dünürüne ballı ihale!” başlıklı haber şöyleydi;

“Başbakan Tayyip Erdoğan’ın dünürü Orhan Uzuner’in iştiraki Betra A.Ş.’ye TCDD’den imtiyazlı ihale sağlamak için TCDD’nin travers fabrikalarının 9 yıl süreyle kapalı tutulduğu ortaya çıktı

Bilal Erdoğan’ın kayınbabası Orhan Uzuner’in iştiraki Betra AŞ’ye TCDD’den imtiyazlı ihale sağlandığı iddiasını TBMM gündemine getiren CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü’yü, CHP Kriz Masası Başkanı Aykut Erdoğdu’nun ortaya çıkardığı Sayıştay raporları doğruladı.

Sayıştay Raporu, Betra AŞ’nin TCDD’nin travers (beton bloklar) ihalelerine tek başına girdiğini, ihalelerin ilan edilmediğini, sözleşme bedellerinin yüksek tutulduğunu ve fiyat kırımı yapılmadığı kaydediyor. Yurt gazetesinden Murat Bayar’ın haberine göre, yine Sayıştay, TCDD’nin Sivas ve Afyon’daki travers fabrikalarını dokuz yıl boyunca devreye sokmayarak Betra şirketine pazar yarattığı tespitini yapıyor.

Türkiye’de 6 adet beton travers üreten firma bulunuyor. Sayıştay, TCDD’nin 2006-2010 yılları arasında yapılan ihalelerinden Betra şirketi tarafından kazanılan ihalelerin biri hariç tamamında, Betra’nın tek katılımcı olduğunu ve ihalelerden 3 tanesinin ilan edilmediğine dikkat çekiyor.

İHALEDE REKABET YOK

Sayıştay raporları, sözleşme bedellerinin maliyet tutarı kadar yüksek tutulduğunu ve hemen hemen hiç fiyat kırımı yapılmadığını ortaya koyarak, ‘Bu durum ihalelerde rekabet ortamının sağlanmadığını gösteriyor’ tespiti ile devletin zarara uğradığı ortaya koyuluyor. Betra AŞ’nin 2010 yılına kadar ortalama 50 Avro birim fiyatla temin ettiği traversin, 2012 yılında Sayıştay, 40 Avro fiyatla satılmasına dikkat çekiyor.

Sayıştay Raporu 2006-2010 yılları arasında 1,5 milyon B70 travers alımının, 50 Avro birim fiyatla 75 milyon Avro ödenerek yapıldığını belirtiyor. Buna karşın TCDD’nin Sivas ve Afyon travers fabrikalarını 9 yıl boyunca devreye sokmayarak Betra şirketine pazar yarattığı tespitini yapıyor.

Ticaret Sicili Gazetesi’ne göre Betra AŞ’nin yüzde 50’si Maba-T firmasına, yüzde 49.5’i Raymak İnşaat’a ait. Raymak İnşaat’ın ise yüzde 50’si Orhan Onur Dış Ticaret AŞ, yüzde 39’u Mehmet Seçil ve Ahmet Selçuk Uzuner kardeşlerin. Uzuner kardeşler aynı zamanda Uzpa Turizm Oto Pazarlama’nın yüzde 60’ına sahipler. Uzpa da dünür Orhan Uzuner’in de yüzde 10 payı var. Betra’nın yüzde 0.25’i ise Uzpa İnşaat’a ait. Uzpa İnşaat’ın yüzde 39’u da Erdoğan’ın dünürü Uzuner ailesine ait”

HABER TEKZİP EDİLDİ

Orhan Uzuner daha sonra avukatı aracığı ile bu haberi tekzip etti.

Tekzip metninde ” Gazetenizin 17.02.2014 tarihli nüshasında manşette ve detaya yer verilen 5. sayfasında müvekkil Orhan UZUNER’in BETRA A.Ş. firmasının iştiraklerinden olduğu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü dolayısıyla Bilal Erdoğan’ın kayınpederi olduğu, bu ilişki sayesinde ortağı olduğu firmanın bir takım usulsüz ihaleler aldığı, sözü edilen ihaleler ile devletin zarara uğratıldığı ifade edildikten sonra 5. sayfada müvekkilin ortağı olduğu belirtilen BETRA A.Ş.’nin TCDD’den imtiyazlı travers ihaleleri aldığını, TCDD’nin sahip olduğu travers fabrikalarının 9 yıldır bilerek çalıştırılmadığı, tek katılımcının BETRA A.Ş. olduğu, rekabetin sağlanamadığı ve bu nedenle devletin zarara uğratıldığı ifade edilmiştir.

Haberde gerçek olan tek husus müvekkilin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın dünürü, Bilal Erdoğan’ın kayınpederi olduğudur

Müvekkil Orhan UZUNER, BETRA A.Ş.’nin sahibi, yetkilisi, yöneticisi veya ortağı değildir. Söz konusu firma ile hiçbir ilişkisi, bağlantısı bulunmamaktadır. Müvekkil, sadece haberde adı geçen Uzka İnşaat firmasının sigortalı çalışanıdır. Ayrıca, TCDD’ye ait fabrikaların çalıştırılmamasını müvekkilin sağladığı iması da fazlasıyla yakışıksız olup, haberi okunabilir kılma çabasının ürünü olarak değerlendirilmiştir. Önemle ve öncelikle belirtmek isteriz ki; müvekkil Orhan UZUNER hakkında yapılan söz konusu haber tamamen gerçek dışıdır.Müvekkil hakkında, hangi maksatla yapıldığı anlaşılamayan, asılsız, gerçeğe aykırı ifadeler kullanılmıştır. Hükümet karşıtı yapılan kara propagandayla, mazbut bir yaşam süren müvekkilin adının lekelenmiş olması, hiçbir doğruluğu olmayan, onur kırıcı, küçük düşürücü, şeref ve haysiyeti rencide edici ve kişilik haklarına saldırı niteliğindeki söz konusu haberde milyon avroların telaffuz edildiği ihaleler ile menfaat temin ettiği iması müvekkili derinden üzmüştür. Müvekkilim hakkında asılsız ve gerçeğe aykırı nitelikteki bu tarz ifadeler, tekzip yazısının hazırlanarak, kamuoyunda uyanan yanlış kanaatlerin düzeltilmesi amacıyla yayımlanmasını zorunlu kılmıştır.”

EŞİ TÜRGEV KURUCUSU

Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı olan TÜRGEV’in kurucuları arasında Orhan Uzuner’in eşi Reyhan Uzuner’de bulunuyor. TÜRGEV’İ Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan, kızı Esra Albayrak, damadı Berat Albayrak’ın ağabeyi Serhat Albayrak,  eniştesi Ziya İlgen ve kızı Esra Albayrak’ın eltisi Şule Albayrak kurdu

Orhan Uzuner, dünür olduğu dönemde “Bu bir normal evlilik. Kendimizi ön plana çıkarmak istemiyoruz. Bize uygun olmaz” demişti. Oysa  ‘Kardeş Kal Türkiye’ adlı platform ile öne  çıkmaktan öte Türkiye gündeminin önemli bir figürü oldu.

 

Exit mobile version