Gazeteport

TL’nin İtibarı Da “Sıfırlandı”

Türk lirası giderek değer kaybediyor.Geçen sene 26 Ocak’ta  2.3 dolar, bugün 3.01 TL oldu. Buna göre dolar/TL son bir yılda yüzde 28 yükseldi. Aynı dönemde Avro kuru 2.6520’ten 3.2546 seviyelerine çıktı. Yani eurodaki yükseliş yüzde 23 oldu. Siyasi gerginlik, ekonomik kırılganlıklar, Merkez bankasının bağımsızlığı tartışmaları ve tabiki ihracat kaleminde önemli yer tutan ülkelerle ilişkilerin bozulması bunda etkili oldu. Vatandaş artık parasını dövizde tutmaya başladı.Yani Türk lirasının itibarı da sıfırlandı…

Parası olan dövize koşuyor

Kurlardaki yükselişin etkisiyle şirketler de vatandaş da dövize koştu. Merkez Bankası’nın yayımladığı haftalık para ve banka istatistikleri TL’den kaçış eğilimini doğruladı. Son bir yılda bankalardaki toplam döviz mevduatı yüzde 22 artarken, TL cinsi mevduatta artış yüzde 13’te kaldı. Bankalardaki toplam yabancı para mevduatında artış ise yüzde 39’a ulaştı.

Son verilere göre; 15 Ocak itibarıyla bankalarda TL cinsinden toplam 731 milyar 95 milyon 131 bin liralık döviz mevduatı bulunuyor. Bankalardaki yabancı para mevduatı ise aynı tarihte 530 milyar 948 milyon 862 bin liraya ulaştı. TL cinsinden mevduat bir yılda 85 milyar 176 milyon 121 bin lira arttı. Aynı dönemde bankalardaki yabancı para mevduatı 149 milyar 97 milyon 631 bin lira artış gösterdi. Döviz mevduatındaki artış TL mevduatını neredeyse ikiye katladı.

“Güven ve İstikrar” ortamı tersine döndü

Diğer yandan bankalara yatırılan toplam mevduatın yüzde 42’si yabancı para cinsinden. Toplam mevduat içinde yabancı para cinsinden mevduatın payı azalırken bu, artan güven ve istikrar ortamının bir göstergesi olarak görülüyordu. Şimdi ise tablo tam tersine döndü.

Merkez Bankası bağımsızlaşamadı

Seçim sonrasında yatırımcılar için en büyük soru işareti Merkez Bankası’nın serbest bir şekilde politika yürütüp yürütemeyeceği üzerineydi. ABD Merkez Bankası (Fed) kararının ardından Merkez’in tutumu bağımsız bir şekilde hareket edemediğini gösterdi. Enflasyon beklentileri yükselirken, gevşek para politikası risk oluşturmaya devam ediyor. Bu da kur ve enflasyonda yukarı yönlü harekete neden oluyor. Kur yükseldikçe de TL’den kaçış hızlanıyor.

Exit mobile version