Gazeteport

Tarihi Mirasa Boru Geçirdiler

Selçuklu mimarisinin en önemli örneklerinden biri olan Erzurum’daki Çifte Minareli Medrese bir süredir restorasyondaydı. Yaklaşık 7 milyon lira harcanarak aslına uygun şekilde restore edilen medrese Mayıs ayında turizme açılacak. Ama önceki durumundan biraz farklı olarak. Çifte Minareli Medrese’nin dört bir yanında kar ve yağmur sularının tahliyesi için duvarlar üzerine plastik borular döşendi.

Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad’ın kızı Hüdavent Hatun tarafından 1253 yılında yaptırılan Çifte Minareli Medrese, 15 Ağustos 2011’de restorasyona alındı. Dış dünyaya kapatılan medresenin restorasyonu için 6 milyon 22 bin lira ihale bedeline karşın ilave işler ve keşif artışlarıyla 7 milyon lira dolayında harcama yapıldı. 15 Ocak 2015 tarihinde restorasyonun bitmesi planlanırken uygulamada ortaya çıkan yeni durumlar nedeniyle 10 farklı revize proje hazırlandı.

Atalarının düşünemediğini yapıp, medresenin duvarlarına plastik boru döşediler

Önümüzdeki Mayıs ayına kadar yeniden turizme açılması beklenen ve müze olarak hizmet vermesi gündemde olan Çifte Minareli Medrese’nin çatı kısmında yapılan çalışmadaki yeni uygulamalar eleştirilere neden oldu.. Önce havalandırma için medresenin arka bölümünü çelik bir yapı konuldu. Ardından, arka tarafa yapılan merdiven için cam bölme inşa edildi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla yapılan restorasyonda, son olarak tarihi yapının çatısındaki kar ve yağmur sularını taşıyacak olan 15 ayrı plastik boru monte edildi. Çifte Minareli Medrese’nin yanı başındaki tarihi Ulu Cami’de de restorasyon sırasında benzer tahliye boruları yaptırıldı.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü: Yanıt Yok

Çifte Minareli Medrese’deki borularla ilgili Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü yetkilileri, konuyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirdi. Yöneticiler, projelerin Kültür ve Tabiat Varlıkları’nı Koruma Kurulu onayladığını ancak uygulayıcıların Vakıflar Bölge Müdürlüğü olduğunu belirttleri. Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri ise konuyla ilgili sorular karşısında sessiz kalmayı tercih etti.

Vali: Görüntüden ben de rahatsız oldum

Restorasyonun ve boruların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla yapıldığını söyleyen Vali Ahmet Altıparmak ise, “Tabi her şey usulüne göre, kuruldan alınmış onay doğrultusunda restore edildi. Ancak o dışarda görülen borular da kuruldan onay alınarak restore edilmiş. Görüntüden ben de rahatsız oldum. Doğrusu ve arkadaşlarla görüştük revize bir proje ile yenileme, daha aslına uygun, görüldüğü zaman göz estetiğini olumlu etkileyecek, olumsuz etkilemeyecek bir hale dönüştürmeye çalışacağız” diye konuştu.

 

Exit mobile version