Küratörlüğünü Sunay Akın’ın yaptığı Ataşehir’deki oyun müzesi ilçe müftülük binası oldu. 20 ülkeden 150 koleksiyonerin katkılarıyla hazırlanan müze için Sunay Akın boşaltma tebligatının ardından konuştu: Müftülük taşınsın biz değil.
Cumhuriyet gazetesinden Hazal Ocak’ın haberine göre Küratörlüğünü Sunay Akın’ın yaptığı Ataşehir Mimar Sinan Parkı’ndaki Düştepe Oyun Müzesi’nin alanı sessiz sedasız ilçe müftülük alanı ilan edildi.
Müze zorla boşaltılacak
Müzeye boşaltılması için verilen süre geçen günlerde doldu. Müze şimdi zorla boşaltılma tebligatının tedirginliğini yaşıyor. Yazar – Şair Sunay Akın İstanbulluları çocuk haklarına sahip çıkmaya çağırarak “Eserlerin anlatıldığı oyun müzesini oratdan kaldırmak karanlığa ve cehalete hizmettir. Çocuk hakları konusunda herkes burada sorumluluk sahibi. İstanbul’daki herkesi çocuk haklarını korumaya davet ediyorum. İBB bu yanlışı düzeltsin” sözleriyle karara isyan etti. Ataşehir Belediyesi kararın yürütmeyi durdurma ve iptali istemiyle dava açtı.
“Karanlığa ve cehalete hizmettir”
Sunay Akın karara tepki gözterdi ve İstanbulluları çocuk haklarına sahip çıkmaya çağırdı;
“İstanbul’un tarihine iyi bakmamız gerekir. 1930’lu yıllarda çağdaş kent planı çerçevesinde yeşil alanlar oluşturulmuştur. Bu alanlar çocuk bahçesi olarak adlandırıldı. Abbasağa Parkı’nın aslında adı Abbasağa çocuk bahçesidir” dedi. İstanbul’un her yerinin AVM’lerle dolduğunu anlatan Akın “Çocuklar anne babalarıyla AVM’lerdeki oyun makinelerinde zaman geçiriyor. Çözüm oyun müzesidir. Elbet müftülük önemli ama bir apartman katında yer verilebilir. Eserlerin anlatıldığı oyun müzesini ortadan kaldırmak karanlığa ve cehalete hizmettir. Çocuk hakları konusunda herkes burada sorumluluk sahibi. İstanbul’daki herkesi çocuk haklarını korumaya davet ediyorum”
Müzede 20 ülkeden 150 koleksiyonerden oyun var
Müzede 20’yi aşkın ülkeden ve yaklaşık 150 koleksiyonerden toplanan çocuk oyunları var. Müzede 150 yıllık satranç takımı, Viktorya Dönemi’nin küp oyunları, 100 yıllık ilk taş ev inşa oyunu, ilk uzay oyunlarına varıncaya kadar yüzlerce oyun bulunuyor. Çizgiroman, edebiyat, sinema ve televizyon dünyasının kahramanlarının da yer aldığı müzede bulunan oyun ve oyuncakların tarihi 1800’lerin başına kadar uzanıyor.