Gazeteport

MHP’nin “Ebced” Hesabı

AKP’den önce Başkanlık” tartışmalarını yeniden güdeme getiren MHP lideri Devlet Bahçeli’ye en yakın isimlerden Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın,referanduma ‘evet’ sandık başında ‘hayır’ diyeceklerini açıkladı.

İşte Habertürk’ten Kübra Par’a konuşan MHP Genel Başkan Yardımcısı Edip Semih Yalçın’ın o açıklaması;

“Biz parti olarak 1997’den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık. ‘Türkiye şartlarına uymaz’ dedik. Bu fikrimizi değiştirmiyoruz” dedi ve referandumda “hayır” diyeceklerini belirtti.

“Türkiye’nin yönetim meselesi ile meşgul edilmesini istemiyoruz”

“Öncelikli düşüncemiz ve isteğimiz, Sayın Cumhurbaşkanı’nın anayasal sınırlar içerisinde kalması, 104. maddede sayılan görevlerin dışına çıkmamasıdır. Bu isteğimizi yeni ifade etmiyoruz. Diğer partiler tarafından da defalarca tenkit edildiği halde maalesef buna uyulmadı. Uyulmayınca da ülkede Anayasa’nın ihlal edildiği fiili bir durum ortaya çıktı. Bu, yönetim sistemimizde sıkıntılara yol açtı. Şimdi bir taraftan PKK terörüyle, bir taraftan da FETÖ terörüyle mücadele ediyoruz. Dış politikada bir kıskaç içerisindeyiz. Suriye ayrı, Irak ayrı bir dert. Batı’nın bölgeye müdahalesi ortada. Bu vahim tablo içerisinde Türkiye’nin bir de yönetim meselesi ile meşgul edilmemesi gerekir, aksi halde bu hususlarla mücadelede zaafa uğrarız. Bizim söylediğimiz budur.”

“Biz parlamenter sistem diyoruz”

“Biz ‘Parlamenter sistem’ diyoruz. Hangi süreçte olursa olsun bundan vazgeçecek değiliz. MHP’nin hiçbir zaman parlamenter sistemden vazgeçtiğini söylemedik. Milliyetçi Hareket Partisi’nin temel görüşü; onarılmış, revize edilmiş, hatta halk diliyle ‘tamir edilmiş’ bir parlamenter sistemdir. Ancak ülkede bir sıkıntı var. Siyaset kurumu bu sıkıntıyı çözemiyorsa TBMM alsın meseleyi önüne koysun ve incelesin, sonra da halkın hakemliğine müracaat etsin.”

“Biz 1997’den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık”

“Başkanlık sistemini toplum hayatımıza uygun bulmuyoruz. Kurucu liderimiz Alparslan Türkeş Beyefendi, 60’lı yılların sonunda başkanlık sistemini dikkate almış ve kitaplarında da yazmıştı. Rahmetlinin istediği ‘tek Meclis, tek başkan’ modeliydi. Ama daha sonra bu fikrinden vazgeçti. Hatta rahmetli Özal bunu zikrettiğinde karşı çıktı. Bu birikimden yola çıkarak biz parti olarak 1997’den sonra başkanlık sistemi hususunda kapıları kapattık. ‘Türkiye şartlarına uymaz’ dedik. Bu fikrimizi değiştirmiyoruz.”

“Tabanımıza Başkanlığa ‘Hayır’ deyin, parlamenter sistemi destekleyin” diyeceğiz”

“Parti olarak biz başkanlık sistemini doğru bulmuyoruz. Ama halk “Yok arkadaş, ben uygun buluyorum” derse, buna söyleyeceğimiz bir laf olamaz. Referandum sürecinde kendi tabanınız size “Bana ne tavsiye edersin?” diye sorunca ne diyeceksiniz? “Parlamenter sistem” diyeceğiz tabii. Başka ne diyeceğiz… ‘Başkanlığa hayır deyin, parlamenter sistemi destekleyin’ diyeceğiz.”

 

 

 

Exit mobile version