Gazeteport

AKBİL Yargıtay Kapısını Açtı

Rize’de Tayyip Erdoğan ile birlikte çay toplayan, Kırşehir’de Erdoğan’ın açıklamalarını alkışlayan Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in yükseliş öyküsü Akbil Davası ile başladı. 2003 yılında, Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı’yken, Akbil yolsuzluğu davasında 14 yıl hapsi istenen Erdoğan’a beraat verdi. Yargıtay Başkanı Cirit’in yükseliş öyküsünü yeniden hatırlayalım..

 AKBİL Beraat Ve Koşar Adım Zirveye

23 Mart 1955’te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirdi, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1978 yılında mezun odu. Burhaniye hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulundu. 2002’de Üsküdar Ağır Caze Mahkemesi başkanlığı yaptı. 2002 yılı İsmail Rüştü Cirit’in hızlı yükselişinin de başlandıcı oldu. Dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Tayyip Erdoğan’ın AKBİL yolsuzluğundan yargılanıyordu.

14 Yıl Hapis İsteniyordu

Üsküdar Cumhuriyet Savcısı Abdurrahman Gündoğan tarafından hazırlanan iddianamede, CHP eski İstanbul İl Başkanı Mehmet Bölük ile AKBİL projesini geliştirilen İTÜ Elektronik Fakültesi’nden Berk Üstündağ’ın, 1999 yılında, “BELBİM A.Ş.’nin AKBİL uygulamasında sisteme para giriş ve çıkışların yasal olmayan ve kontrol dışı mekanizmalarla ayarlandığı, AKBİL 24 kasalarında biriken paraların havuz hesabına aktarımının kişilerin inisiyatifine bırakıldığı” şeklinde ihbarlarda bulunmaları üzerine soruşturma açılmıştı.  Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanları Kurulu’nun 2000 tarihinde hazırladığı suç raporunda  “veri tabanında tüketim, yükleme ve harcama bilgileri silinerek, elde edilen kayıt dışı AKBİL hasılatlarının gelir kayıtlarına girmediği” tespit  edilmişti.  2.5 trilyonluk yolsuzluk yapıldığı iddia edilen davada Recep Tayyip Erdoğan ve Ali Müfit Gürtuna hakkında, “görevi başında zimmetine para geçirmek veya mal edinmek” gerekçesiyle 14’er yıldan az olmamak üzere ağır hapis cezası talep ediliyordu.

Duruşmada Bayıldı

Tayyip Erdoğan’ın yargılandığı AKBİL davası için baskı çoktu. Mahkeme Başkanı İsmail Rüştü Cirit ilk duruşmaya çıktı. Recep Tayyip Erdoğan ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ali Müfit Gürtuna’nın da aralarında bulunduğu 37 sanıklı ‘Akbil davası’nın ilk duruşmasında Mahkeme Başkanı Rüştü Cirit bayıldı. Çirit hastaneye kaldırılırken duruşma, yeni bir hâkimle devam etti. 2003 yılında İsmail Rüştü Cirit’in Başkan olduğu mahkeme Akbil davasında  29 sanık için beraat kararı verdi.  Recep Tayyip Erdoğan ve 3 AKP milletvekili Mustafa Açıkalın, İdris Naim Şahin ve Mikail Arslan’ın yargılanması durduruldu.

Ve Yargıtay Kapısı Sonuna Kadar Açıldı

AKBİL Davasında beraat kararı veren Rüştü Cirit 2004 yılında Yargıtay üyeliğine seçildi. 2011’de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. 2015 yılında ise artık Yargıtay Başkanı oldu. Yargıtay seçimlerinde 5 aday yarıştı.  İsmail Rüştü Cirit 240 oy alarak Yargıtay’a başkan seçildi.. Tayyip Erdoğan’ın Yargıtay Başkanı olarak Rüştü Cirit’i önerdiği söylentileri tepki toplasa da istenilen olmuştu.

Saray Ne Derse O

İsmail Rüştü Cirit Yargıtay Başkanı olduktan sonra Erdoğan’a daha da yakınlaştı. Erdoğan için yargılanma iddialarının olduğu dönemde Yüce Divan yetkisini Yargıtay’a istedi. Bununla da yetinmedi HSYK’nın kontrolünün cumhurbaşkanında olması gerektiğini söyledi. Cirit  “HSYK’nın halka hesap verebilecek bir sisteme geçmesi gerekir. Örneğin bazı ülkelerde Adalet Bakanı veya Cumhurbaşkanı HSYK üzerinde etkilidir. Avrupa’da bu böyle ” dedi.

17 Aralık Arabulucusu

17 – 25 Aralık operasyonu sonrasında dönemin Bakırköy Başsavcı Vekilli Zekeriya Öz, dönemin Başbakan’ı Tayyip Erdoğan’ın yolsuzluk operasyonunu durdurması için kendisine iki kişi gönderdiğini söylemişti. Bu iki isimden biri dönemin Yargıtay 13. Ceza Daire Başkanı İsmail Rüştü Cirit’ti. Yurtdışına kaçan Başsavcıvekili Zekeriya Öz  “İki yüksek yargı mensubunun Başbakan tarafından kendisine gönderildiğini, tehdit edildiğini, soruşturmayı kapatmazsa kendisi için iyi olmayacağını söylediğini” iddia etmişti. Bu kişiden birinin de Rüştü Cirit olduğu konuşuldu. Cirit ise yaptığı açıklamada “Başbakan tarafından görevlendirilmesinin, tehditte bulunmasının, ‘soruşturmayı kapatın demesinin’ söz konusu olmadığını” söyledi.

Çay Toplayıp Ayakta Alkışladı

Yargıtay Başkanı Rüştü Cirit, Tayyip Erdoğan’ın son dönemdeki tartışmalı gezilerinde baş köşede yer aldı. Rize’ye gidp çay topladı. Son olarak Kırşehir’de tayyip Erdoğan’ın sözlerini ayakta alkışlayarak destek verdi. Cirit Erdoğan’la birtlikte gezmesini ise şöyle savundu;

“Asılsız haberlerde bahse konu edilen gezilere ve toplantılara katılmam, resmi kurum ve kişiler tarafından, temsil ettiğim makam nedeniyle devlet protokolünün gereği olarak şahsıma yapılan davetlere icabet etmekten ibaret olup, gezi ve toplantılara yönelik yapılan haber ve yorumlar insani ve vicdani olmaktan uzaktır. Bu resmi gezi ve programlarda devletimizi ve milletimizi temsil edenlerle birlikte olmak son derece doğal karşılanmalıdır. Bu gezi ve programlarda gurur ve onurla temsil ettiğim Yargıtaya zarar verici herhangi bir hareketin olması da söz konusu değildir.

 

 

 

 

Exit mobile version