Gazeteport

250 Yıllık Bina Bu Hale Getirildi

18. yüzyıl mimarisi Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi, beton sıva ile ‘restore edildi’. Kiremit rengine boyanan 250 yıllık tarihi yapı, tanınmaz hale geldi. Üstelik, Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi yapıdaki çalışmayı Hürriyet’in sorusu üzerine öğrendi.

KULLANIMI ÖZEL VAKIFTA

Hürriyet’ten Ömer Erbil’in haberine göre; 2010 yılı sonrası, Fatih Belediyesi’ne tahsis edilen bina uzun yıllar boş tutulunca belediyenin muvaffakiyeti alınarak binanın kullanım hakkı Bağımsız Sanat Vakfı’na verildi. Bu vakıf, binaya Kültür Varlıkları Koruma Kurulu’nun onayını almadan müdahale etti. Binaya günümüz modern binalarında uygulanan dış cephe kaplama yöntemiyle fileli beton sıva uygulaması yaptı. Sıvanın üzerini de dış cephe boyası ile kiremit rengine boyadı. Oysa tarihi yarımada içinde 1. Grup tescilli binaların boyanması, sıvanması fiziki müdahaleye girdiği gibi Koruma Kurulu kararı gerektiriyor. Kurul onayı alınmadan yapılan her türlü fiziki müdahale ise 2863 sayılı yasa kapsamında hapis cezası ile cezalandırılıyor. Tarihi binaya uygulanan yanlış sıvada, kısa süre sonra çatlamalar ve ayrıklar oluştu. Bunları kapatmak için yeniden inşaat başlatıldı. Ayrıca binanın bahçesine de betondan duvar örüldü.

İNCELEME BAŞLATILDI

İstanbul Bölge Müdürlüğü’nden bir ekip görevlendirildi. Ekip kendilerinden alınan basit onarım izninin dışında yapıya fiziki müdahalelerde bulunulduğunu tespit edince inşaat durdurularak inceleme başlatıldı. Bir Koruma Kurul yetkilisi, ‘‘Bize müracaatları yok. Dış cephede müdahale varsa bu zaten fiziki müdahaledir. Binada önceki yıllardan kalan yanlış müdahaleler de var. Yapılması gereken bu müdahalelerden temizlenerek binayı orijinal taş görüntüsüne kavuşturmak. Bu binanın boyanmasına da izin vermezdik’’ dedi.

HAZİRESİ DE YOL GENİŞLETME KURBANI

Tersane Emini Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi, Cağaloğlu Ankara Caddesi üzerinde İstanbul Valiliği’ne 50 metre mesafede yer alıyor. 1771-1773 yılında Hassa Başmimarı Mehmet Tahir Ağa tarafından inşa edildi. İki katlı olan tarihi yapının küçük bir de haziresi vardı. Bu hazire 1956 yılında yol genişletme çalışmaları sırasında ortadan kaldırıldı. Arka tarafında küçük ahşap meşrutası (lojman) olan yapı uzun yıllar Milli Eğitim Yayınları’nın satış bürosu olarak kullanıldı. Öncesinde sarı renkte olan bina kiremit renginde dış cephe boyası ile yeniden boyandı.

Exit mobile version