30 Kasım’da İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali ihalesi yapıldı. İhaleye en yüksek teklifi 76 Milyon ile Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır verdi. İşin içinde Cengiz Holding olunca yine bir yandaşa/havuz şirketine ihale gitmiş yorumu yapmakta mümkün ama araştırdıkça daha başka bir skandallar zinciri ortaya çıkıyor. Çünkü Cengiz Holding ihale şartlarına uymuyor ihale şartları Mehmet Cengiz’e uyduruluyor.
Şimdi bunları sırayla görelim;
30 Kasım’da yapılan İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali ihalesi ilk değil. Asıl ihale 9 Ekim’de yapıldı. İhale için Ekol, Ce-Ka, Çelikler, Etibakır AŞ ve Elon firmaları şartname aldı. Ve burası önemli; Cengiz İnşaat’ın sahip olduğu Etibakır AŞ liman için teklif vermedi. Bu üç firmanın kaç lira teklif verdiği de açıklanmadı. 26 Ekim’de ise ihale iptal edildi. İhalenin İptal gerekcesi de tekliflerin yeterli olmaması gösterildi. İhalenin niye iptal edildiğini yerel internet sitesine konuşan AKP İnebolu İlçe Başkanı İsa Karamehmetoğlu söylüyordu;
“İhale önümüzdeki genel seçimler sonrasında AK Parti’nin tekrar tek başına iktidara gelerek istikrarı sürdürmesi sayesinde ilçemizin ve bölgemizin çıkarları doğrultusunda yeniden yapılacaktır”
1 Kasım seçimleri bitti. AKP İnebolu ilçe başkanının dediği gibi tek başına yeniden iktidar oldu. İhale tekrar yapıldı. Ama bu kez ihalede sadece İnebolu Limanı ve Hopa Termik Santrali yoktu. Bu ihaleye 3 tane de farklı yerlerde olan arsalar ilave ediliyordu. Peki bu arsalar hangileri. Onlara da bakalım;
Boğaz Manzaralı Arsa: İhaleye dahil edilen yerlerden biri İstanbul Ortaköy’de bulunan bir arsa. 964 metrekarelik arsa denize yürüme mesafesinde. Uzmanlara göre Boğaz manzaralı oldukça değerli. Ama torba ihale içerisine yerleştirildi.
Göktürk’te Arsa: İhaleye dahil edilen 2. arsa İstanbul Eyüp ilçesine bağlı Göktürk’deki bir arsa. Arsanın büyüklüğü 6 dönüm. Göktürk 3.Havaalanı ve 3.Köprü ile daha da değerlenmiş bir bölge. Arsa ve emlak fiyatları neredeyse uçmuş durumda. 3. Havalanını yapan şirket de yine Cengiz Holding.
Mazıdağ’da Arazi: İhaleye dahil edilen 3.arsa Mardin Mazıdağ’da bulunan iki parsel arazi. Birbirine bitişik iki parselin büyüklüğü 950 bin metrekare. Peki Mardin’deki arsa ne alaka sorusunun yanıtı şurada. Çünkü bu arazinin hemen yanında Mazıdağ fosfat tesisleri bulunuyor. Bu tesisi, Cengiz İnşaat’a bağlı TMC Mazıdağı Fosfatları Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletiyor. Mayıs 2011’de özelleştirilen tesisi, Etibakır ve Park Holding ortaklığı bulunan TMC Enerji Yatırımları Sanayi ve Ticaret AŞ 28 milyon dolar teklifle satın aldı. TMC’nin 27 Mart 2013’te yapılan genel kurulunda şirketin bütün hisseleri Cengiz Holding’e devredildi.
İhale ve şartları Mehmet Cengiz’in istediği kıvama gelince 30 Kasım’da ihaleye çıkıldı. 3 değerli arsanın da dahil edildiği ihale yapıldı. İlk ihaleye katılanlardan tesadüf ya sadece Ekol ve Mehmet Cengiz’in Eti Bakır’ı vardı. Kapalı zarflar açıldı. İhaleye ilgili firmanın yetkilileri katıldı. Elemesiz turda fiyat 47 milyon TL olarak açıklandı. Elemeli turda fiyat 55 milyon TL oldu. Bu aşamada ilk elenen Elron İnşaat oldu. Fiyat 57 milyon TL’ye gelince Özbolat İnşaat da elendi. Daha sonra fiyat 63.5 milyon TL oldu. Bu seviyede ise Ekol Hazım Giyim elendi. İhale artırımları iki firma arasında yapıldı. SBK Holding ve Eti Bakır karşılıklı fiyat artırımları yaptı. En son SBK Holding teklifini 75.5 milyon TL olarak açıkladı. Eti Bakır ise bu fiyata 500 bin TL daha ekleyerek 76 milyon TL’de durdu. Bu aşamadan sonra ihale teknik olarak bitti. Şimdi İhale komisyonu gelen en yüksek teklifi değerlendirecek ve uygun görülmesi halinde Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun da onayı ile ihale sonuçlanmış olacak.
Kısaca Cengiz Holding;
İhale şampiyonu olan Cengiz Holding RTE/AKP döneminde büyüyen hatta uçan bir şirket. Son 10 yıl öncesinde sadece bir inşaat şirketi. Şimdi ise Türkiye’nin dev bir holdingi. 29 Aralık 2010 tarihinde Cengiz İnşaat’ın 424.4 milyon liralık vergi borcu, uzlaşma sonucunda sıfırlandı. Cengiz Holding adı en çok 17/25 Aralık operasyonunda duyuldu. Tapelere yansıyan konuşmalarda milletin …koyacağız sözleri çok tartışıldı. Cengiz Holding’in aldığı ihalelerden bir kısmı şöyle. Bir kısmı çünkü tamamı 51 ayrı ihale ve hepsi yazılsa sayfalar yetmiyor.
İstanbul 3. Havalimanı: 58 milyar 890 milyon TL
Urfa Ilısu Barajı (Hasankeyf): 4 milyar 851 milyon TL
İstanbul Avrupa Yakası Boğaziçi Elektrik Dağıtım: 3 milyar 626 milyon TL
İstanbul Taksim-4. Levent Metrosu: 2 milyar TL
Çanakkale, Yalova, Balıkesir, Bursa Uludağ Elektrik Dağıtım: 1 milyar 457 milyon TL
Antalya, Burdur, Isparta Akdeniz Elektrik Dağıtım: 1 milyar 10 milyon TL
Ankara-İstanbul Hızlı Tren 2. Etap: 1 milyar TL
Trabzon Atasu Barajı: 874 milyon TL
Şile Ağva Yolu: 527 milyon 40 bin TL
Artvin Yusufeli Barajı: 486 milyon 80 bin TL
Trabzon-Aşkale Yolu: 484 milyon 50 bin TL
Seydişehir Eti Alüminyum/Oymapınar HES: 417 milyon 85 bin TL
Sivas, Tokat, Yozgat Çamlıbel Elektrik Dağıtım: 400 milyon 70 bin TL
Ankara Tren Garı: 250 milyon TL (iptal oldu yeniden yapılacak)