Gazeteport

5 Adımda Koza İpek Grubu Operasyonu

Koza İpek Grubu’na karşı başlatılan operasyonlar iki gün önce  şirketlerin kayyuma devredilmesiyle yeni bir boyut kazandı. Peki bu noktaya nasıl gelindi? İşte beş adımda Koza İpek Grubu Operasyonu;

 

7 Şubat MİT krizi ile Cemaat ile AKP arasında çekişme başladı. Kriz daha çok kapalı kapılar ardında yaşanırken dışarı yansıtılmak istenmedi. Cemaat ile AKP arasındaki köprülar 17 – 25 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonları ile 2013 yılı sonunda tamamen atıldı.

 

Ankara  Keçiören’de 16 Temmuz 2014 günü polis memuru Bilal Okumuş’un evinde önünden, üzerine zimmetli Emniyet aracının çalınması üzerine başlatılan soruşturmada Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 7 şüpheli hakkında iddianame hazırlayarak Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sundu. Sanık polislerden birinin evinde bulunan Fetullah Gülen’in vaazlarının bulunduğu 2 CD delil olarak kabul edildi. Gülen Cemaati, iddianamenin kabul edilmesiyle ilk kez  “terör Örgütü” ilan edilmiş oldu. Sonrasında da cemaate yakın bazı gazeteciler ve görevden alınan polis şefleri farklı gerekçelerle bir bir tutuklanarak cezaevine konuldu.

 

 Cemaatin terör örgütü olarak ilan edilmesinin ardından Fetullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen şirketler takibe alındı. Bu şirketlerden biri de Türkiye’nin en büyük altın üreticisi olan, Kanaltürk, Bugüntv, Bugün, Millet ve Meydan Gazetelerinin de içinde bulunduğu Koza İpek Grubu’ydu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Örgütüne finans sağladığı iddiasıyla Koza İpek Grubuna yönelik yönelik soruşturma başlattı.

 

  Savcılık, 31 Ağustos günü şirket sahibi Akın İpek’in ev ve işyerlerinde “Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak, terörizmin finansmanı suçu, zimmet ve terör örgütünün propagandası yapmak” suçlarından arama kararı aldırdı. Savcı Musa Yücel’in talimatıyla Koza İpek Grubu’na ait 23 şirkete 1 Eylül sabahı operasyon düzenlendi. Terör ve istihbarat polisleri İpek’in evinde ve 23 şirketinde arama yaptı. Operasyon kapsamında şirket sahibi Akın İpek ile Koza Altın üst düzey yöneticilerin bulunduğu 7 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Akın İpek’in 30 Ağustos’ta yurtdışına gittiği belirlenirken, 6 şirket yöneticisi gözaltına alındı.

 

Eylül ayı başında MASAK tarafından operasyon düzenlenen Koza İpek ve 22 şirketine 25 Ekim günü Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile kayyum atanmasına karar verildi.  Kayyum talebi, emniyet ve savcılıkça atanan 3 kişilik bilirkişi olarak atanan akademisyenlerin hazırladığı rapor sonrasında gündeme geldi. Kayyuma temel olan emniyet ve bilirkişi raporunda, şirketlerde parasal hareketlilik için Smurfs Village (Şirinler Köyü) yönteminin kullanıldığı iddia edildi.

 

 

 

Exit mobile version