07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Yaş üzüm ihracatına dolu ve Rusya darbesi

Yaş üzüm ihracatına dolu ve Rusya darbesi

TÜRKİYE'nin üzüm ambarı Manisa'nın Alaşehir İlçesi'nden dünyaca ünlü 'sultaniye' cinsi üzüm ihracatı, 2014 yılına oranla yüzde 56 oranında azaldı. Sultaniye üzümde 2014 yılında 250 bin 755 ton olan ihracat, 2015 yılında 143 bin 156 tona geriledi. Alaşehir Gümrük Müdürlüğü'nden çıkan TIR sayısı ise aynı yıllarda 20 bin 110'dan 12 bin 506'ya düştü.

Alaşehir’den ihraç edilen sofralık yaş üzümün büyük bölümü Rusya’ya gönderildi. Rusya’ya geçen yıl 106 bin 748 ton yaş üzüm ihracaatı yapıldı. Diğer Avrupa ülkelerine ise yaş üzüm ihracaatı 36 bin 407 kilogram olarak gerçekleşti. Alaşehir’den en çok ihracatı yapılan ürün olan üzümü 35 bin ton ile kiraz, 27 bin ton ile nar ve 13.5 bin ton ile çekirdeksiz kuru üzüm ve diğer ürünler izledi. 2014 yılında kuru ve yaş meyve sebze ihracatı toplamda 384 bin 827 ton olurken, 2015 yılında bu rakam 249 bin tona düştü.

‘ZATEN DON VURMUŞTU, BİR DE RUSYA KRİZİ VURDU’

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, 2013 yılında Alaşehir Gümrüğü’nden 306 bin ton çeşitli kalemlerde tarım ürünü ihraç edildiğini belirterek şu bilgileri verdi:

“2014 yılında ise başta yaş üzüm olmak üzere ihracat rakamları arttı. 2014 yılında bir önceki yıla oranla üzümde yüzde 29 gibi bir artış yaşanırken, 2015 yılında birden yaklaşık yüzde 56 gibi şok oranda düşüş yaşandı. Düşüşün en büyük etkenlerinden birisi bölgede yaşanan dolu ve don olayları olurken, zaten zor durumda olan ihracatçıyı bir de Rusya ile yaşanan uçak krizi vurdu. Rekolte düşüşü geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 30 dolaylarında yaşandı. Türkiye’nin üzüm ambarı olan Gediz Havzası 2015 yılında yaşanan olumsuz hava koşulları nedeniyle sık sık don ve dolu olaylarına maruz kaldı. Bu yüzden 2014 yılında yaklaşık 240 bin ton olan rekolte, 2015 yılında 170 bin tonlarda gerçekleşti. Doğal afetler Allah tarafından gelen ve önlem alınması mümkün olmayan felaketlerdir. Doğal olaylar karşısında sadece ürünlerimizi sigorta yaptırarak bir ölçüde güven altına alabiliriz. Ancak devletler arası kriz tamamen siyasi bir olgudur. İşte Rusya ile yaşadığımız uçak krizi ihracatı ve ihracatçıyı vurdu. Dolayısıyla ihracatçı ürününü satamadı. TIR’lar gümrük kapılarında bekletildi, ürünler bozuldu ya da geri gönderildi. Bir çok üreticimiz de sattığı ürünün parasını alamadı. 2015 yılında her şeye rağmen yine en fazla ihracatı yaş sultaniye bazında gerçekleştirdik.”

‘RUSYA BİZİM İÇİN EN BÜYÜK PAZAR’

Her yıl olduğu gibi bu yıl da en çok ihracatı Rusya’ya gerçekleştirdiklerine dikkati çeken Necdet Türk, “Rusya bizim için en büyük pazar. Ancak yaşanan uçak kriziyle adeta bindiğimiz dalı kestik. Dileğimiz Rusya krizinin bir an önce bitirilmesi ve en azından 2016 yılı ihracatını olumsuz yönde etkilememesi” diye konuştu.

‘ÜRETİCİYİ EĞİTİYORUZ’

Üreticileri sivil toplum örgütleri, firmalar ve zirai kurumlar tarafından düzenlenen seminerlerle eğittiklerini de belirten Türk, şunları söyledi:

“Odamız ziraat mühendisleri ve danışmanları ile belirli aralıklarla mahallelerde kahve toplantıları, odamızda konferanslar veriyoruz. Ürünün nasıl yetiştireceği, gübre kullanımı, toprak analizi, hangi zamanda hangi ilacı kullanacağı, hasat zamanı, kalıntı sorunları konusunda üreticileri bilgilendiriyoruz. Eğitimlerden geçen üreticilerimiz atalarından, babalarından kalma tarım uygulamaları yerine, teknolojik ve alıcıların istekleri doğrultusunda, sağlıklı kaliteli ve güvenli ürün yetiştirebiliyorlar. Bunun sonucu ihracatta geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklar yaşanmıyor.”

Nurettin DOĞAN / ALAŞEHİR (Manisa), (DHA)