07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Ümraniye’den kaldırılan ‘Toprak Ana’ heykeli Avcılar’da yükselecek

Ümraniye’den kaldırılan ‘Toprak Ana’ heykeli Avcılar’da yükselecek

ÜMRANİYE'de 12 yıl önce kalan ve geçtiğimiz günlerde sökülen 'İki Çocuklu Toprak Ana' heykeli, Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak'ın heykeltıraş Mehmet Aksoy'un görüşmeleri ardından ilçeye getirilmesi kararlaştırıldı.

Ümraniye Soyak Yenişehir Kibele Evleri içerisinde, sosyal tesisler ve heykeltıraş Mehmet Aksoy’un yaptığı heykelinin bulunduğu, 11 bin dönümlük arazinin, Milli Emlak’a ait olduğu gerekçesiyle açılan dava sonuçlandı. Mahkeme sitenin Milli Emlak’a ait olan arazisinin devredilmesine karar verildi. Kararın kesinleşmesi üzerine ekipleri Perşembe günü söktüğü heykeli buradan kaldırılarak Aksoy’a ait Beykoz’daki atölyeye götürüldü. Söküm ve heykelin kaldırma çalışmalarına tepki gösteren çalışmaları cep telefonu ile görüntüleyen heykeltıraş Mehmet Aksoy, “Bir heykel daha kaldırılıyor. Bu içinde yaşadığımızı Türkiye’nin sanat ortamınının, neye, ne kadar değer verildiğinin bir göstergesi. Aslında gönül isterdi ki bu heykel burada dursun. Heykellerle birlikte yaşayalım. Bir heykel kültürümüz olsun. Atölyemize götüreceğiz” dedi.

‘TOPRAK ANA’ DEVREYE GİRDİ

Avcılar’da doktorluk yaptığı dönemde soyadından dolayı kendisine yakıştırılan ‘Toprak Ana’ sloganını benimseyen ve Belediye Başkanı Handan Toprak, bu gelişmeler üzerine heykeltıraş Mehmet Aksoy ile temas kurarak, heykelin Avcılar’da uygun bulunacak alana taşınarak, monte edilebileceğini iletti. Aksoy’un bu önerisi kabul ettiği, önümüzdeki günlerde Başkan Toprak ile bir araya gelerek detayları ele alacağı ifade edildi. Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, “Herkes her şey olabilir ama sanatçı olamaz’ diyen Ulu Önder Atatürk’ün izinden gitmeye çalışıyoruz. Avcılar; sanat ve sanatçıya her zaman sevgi ve saygı ile yaklaştı ve yaklaşmaya devam edecek. Mehmet Aksoy aradık ve heykelini ilçemizde görmekten mutlu olacağımız söyledik” dedi.

İhsan DÖRTKARDEŞ/İSTANBUL, (DHA)