07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Uluslararası sularda uyuşturucu operasyonu yapılan ‘Joudı’ gemisi Aksaz’da

Uluslararası sularda uyuşturucu operasyonu yapılan ‘Joudı’ gemisi Aksaz’da

LİBYA'nın Tobruk Limanı'nın kuzeydoğusundaki uluslararası sularda, Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın 'Albatros harekatı' operasyonuyla 13.6 ton toz esrar ele geçirdiği Bolivya bandıralı 'Joudı' gemisi Marmaris'teki Aksaz Deniz Üssü'ne getirildi. Operasyona katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın 'Yaşam' gemisinde basın toplantısı yapan Sahil Güvenlik Komutanı Tümgeneral Hakan Üstem, operasyonun BM kuralları çerçevesinde uluslararası sularla yapıldığını söyledi.

Geçen cumartesi günü, polise gelen ihbarda, Bolivya Bandıralı ‘Joudı’ gemisinde uyuşturucu madde bulunduğu bilgisi verildi. Bunun üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri, İçişleri Bakanlığı aracılığıyla, Sahil Güvenlik Komutanlığı ile müşterek çalışma başlattı. Geminin Suriye’nin Tartus Limanı’ndan hareket edip resmi kayıtlarda Tarsus’a geleceği bildirilmesine rağmen Libya’ya doğru yönelmesi üzerine, takibe alındı.

HAYALET GEMİ OLDU

Sahil Güvenlik Komutanlığı’na ait uçak tarafından havadan takip edilen gemi, teknik olarak da komutanlık merkezinden takip edilmeye başlandı. Ancak bir süre sonra geminin Otomatik Takip Sistemini (AIS) kapatıp hayalet gemi haline gelip, içerisinde uyuşturucu bulunduğu kesinlik kazanınca da, bölgeye ‘TCSG Yaşam’ ve ‘TCSG Umut’ gemileri gönderildi.

Sahil Güvenlik Komutanlığı gemilerinin takibi, Libya’nın Tobruk Limanı’nın 33 mil açıklarına kadar sürdü. Gemi takip edildiği sırada bir yandan da, 1988 tarihli Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına karşı BM sözleşmesinin (Viyana Konvansiyonu) 17’nci maddesi uyarınca Türkiye, gemide bayrağın çekili olduğu Bolivya’dan gerekli izinleri aldı. Yine BM kuralları gereğince de Libya karasularına girmeden ‘Albatros harekatı’ adı verilen operasyon düzenlendi.

İlk olarak sesli uyarılan geminin durmaması üzerine, ‘TCSG Yaşam’ gemisindeki özel timler gemiye çıktı. Helikopterdeki timlerin de gelmesiyle gemi personeli etkisiz hale getirildi. Kaptan dahil Suriye uyruklu 9 personelin gözaltına alınmasından sonra gemide arama yapıldı.

SAHİL GÜVENLİK KÖPEKLERİ BULDU

Gemideki aramaya katılan Sahil Güvenlik Komutanlığı’na bağlı Belçika Malinois cinsi ‘Barut’ ve ‘Akşam’ ile Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı Alman kurdu ‘Pala’ isimli köpeklerin yardımıyla yapılan aramalarda, 20 tonluk konteyner içerisinde 13.6 ton toz esrar ele geçirildi.

Uyuşturucunun, Limana yaklaşmadan önce denize atılıp teknelerle toplanabilmesi için araç iç lastiklerin (şambrel) içerisine gizlendiği ortaya çıktı. Uyuşturucunun, Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki bir limandan yüklenmiş olabileceği ileri sürüldü. Elektrik arızası bulunan gemi, ‘TCG İnebolu’ römorkörü ile, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı açıklarına getirildi.

SAHİL GÜVENLİK KOMUTANI AÇIKLAMA YAPTI

Başarılı operasyon sonrasında Sahil Güvenlik Komutanı Tümgeneral Hakan Üstem, Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’nda ‘Yaşam’ gemisinde basın mensuplarına açıklama yaptı. Komutanlık olarak uluslararası sulardaki en büyük operasyonlarını yaptığını belirten Tümgeneral Hakan Üstem, başarılarından dolayı hem kendi personelini, hem de Emniyet Müdürlüğü’ne bağlı timleri kutladığını söyledi.

Bu açıklamanın ardından basın mensupları, kötü hava koşullarından dolayı limana sokulamayan ‘Joudı’ gemisini görüntülenmesi için ‘TCSG Yaşam’ gemisiyle Aksaz açıklarına götürüldü. Bu arada, gözaltında bulunan 9 personelin yarın Muğla Cumhuriyet savcılığa gönderilecekleri açıklandı.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin 22 yıl önce yapılan operasyonlarda ele geçirilen ‘Kısmetim 1’ ve ‘Lucky-S’ gemilerinin de yine Aksaz Deniz Üs Komutanlığı’na getirildikleri hatırlatıldı.

Taylan YILDIRIM – Doğuş Esat BERME/MARMARİS (Muğla), (DHA) –