07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » “UEFA kriterleri açısından en ağır durum bizde”

“UEFA kriterleri açısından en ağır durum bizde”

Trabzonspor Kulübü Başkanı Muharrem Usta, UEFA ile mali Fair-Play kriterleri konusunda görüşmelerinin devam ettiğini belirterek, "Tehlike devam ediyor. UEFA kriterleri açısından durumumuz olabilecek en ağır durum. Türkiye'deki kulüpler arasındaki neredeyse en ağır durum bizimki" dedi. Usta, Mbia ile yola devam etme kararı aldıklarını da vurguladı.

“DOĞRU ZAMANDA DOĞRU İŞLER YAPMALIYIZ”

Mehmet Ali Yılmaz Tesisleri’nde basın mensuplarıyla sohbet toplantısında bir araya gelen Trabzonspor Başkanı Muharrem Usta, göreve gelmeden önce kulüple ilgili aldıkları bilgilerle, göreve geldikten sonra karşılaştıkları tablo arasında sürpriz sayılabilecek bir durumun olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de bütün kulüplerin durumu çok sağlıklı olmayabilir. Bizim açımızdan bakıldığında da oldukça sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz. Acele ederek yanlış karar almamamız lazım. Yavaş yavaş ama doğru adımlarla hedefe gitmek en doğru yol. Bu tarz yerlerde yapılan en büyük hata, şu veya bu nedenle bir an önce karar verilmesi için bir baskının ortaya çıkması. ‘Bugün de geçti, hala karar alınmadı mı?’ gibi baskılar olunca sarmal bir şekilde hatalar peş peşe geliyor. Hepimizin çok net bildiği bir tablo var ki, eğer başarıya odaklandıysak bundan sonrası için doğru zamanda, doğru işleri yapmak gibi bir zorunluluğumuz var. Geçtiğimiz bir aylık süreçte mümkün olduğu kadar bu çerçevede hareket etmeye çalıştık. Bundan sonrası için de buna en üst düzeyde dikkat etmeye çalışacağız. Kulübümüzde çok acil, hemen karar verilmesi gereken çok konu var. Ama bunların hiçbirini, ‘Acilen şu kararı verdik’ şeklinde yapmak istemiyoruz. Acil kararlar verip hata yapmaktansa, zamanında emin adımlarla doğru kararlarla ilerlemeliyiz.”

FAİR-PLAY KRİTERLERİ

Muharrem Usta, UEFA’nın Mali Fair-Play kriterleriyle ilgili yaptırımları konusundaki çalışmaları anlatırken de şu ifadeleri kullandı:

“Tehlike devam ediyor. UEFA kriterleri açısından durumumuz olabilecek en ağır durum. Türkiye’deki kulüpler arasındaki neredeyse en ağır durum bizimki. Buna rağmen birileri aday olacak. Trabzonspor çok büyük bir marka. Bu yükün altından kalkabilmek çok önemli. Trabzonspor’un önünde çok büyük tehditler hala devam ediyor. Bunların sıralaması yapıldığında UEFA’yı en ağır tehditler arasında ilk sıraya yerleştirebiliriz. UEFA’daki tehditten kurtulabilmek gerçekten çok zor. Sadece zararlardan kurtulmak için mayıs-hazirana kadar Trabzonspor’un olağanüstü kar etmesi gerekiyor. Hala devasa bir bütçe çağımız var. Bunu kapatmak lazım ki radardan çıkabilesiniz. Bir şekilde ağır darbe almadan tünelin ucunu görebilmemiz lazım. Ama işimiz gerçekten çok zor. UEFA’nın verdiği bir tarih yok. Görüşmeler sürüyor.”

Kamuoyu baskısı hissetmediklerini vurgulayan Usta, “Popülist davranma ya da ‘şu transferi yapmamız lazım’ diye gündemimiz yok. Basında okuduklarımla bizim çizdiğimiz çizgi arasında çok net fark var. Basında gördüğümüz kadarıyla çok şey yapıyoruz. Ama biz onların yüzde 91’ini yapmıyoruz. Yapmayı da düşünmüyoruz” dedi.

LUCESCU KONUSU

Muharrem Usta, Lucescu’nun takımın başına getirilmesiyle ilgili soruları yanıtlarken kesin isin vermekten kaçınarak şu ifadeleri kullandı:

“Kulüp politikası olarak çizdiğimiz yoldan gideceğiz. Teknik direktör konusu da bunlardan biri. Trabzonspor’un sorunu teknik direktör sorunu değil. Kamuoyunun hakkıdır tabii ki bu konudaki gelişmeleri öğrenmek. Ama, ‘ne oldu, ne oluyor, tarih geldi, vakit geldi’ deniyor. Hiçbir şey olmayacak, tarih de gelmedi. Kendimizi baskı altında hissetmeden en doğru kararı vermek istiyoruz. Bu isimlerden birisi Lucescu’dur. Benim için aslolan hoca seçimini yaptığınızda bu seçimin arkasında durmayı becerebilmemizdir. Seçim gecikebilir, hiç duymadığımız başka bir isim olabilir, ama doğru adım atmak istiyoruz ki arkasında uzun süreli durabilelim. Tek başına teknik direktör sorunu olsa kafayı buna takar hemen de bitirirdik. Ama öyle değil.”

MBİA İLE YOLA DEVAM EDİYORUZ

Muharrem Usta, Mbia’nın durumuyla ilgili soruları yanıtlarken de şu ifadeleri kullandı:

“Mbia ile yola devam ediyoruz. Kulüplerin içinde çeşitli sorunlar oluyor. Mbia ile de sözleşmeden kaynaklanan ödeme gecikmesiyle ilgili sorun oldu. Ayrılınca da medeni ayrılmanız gerekir. Devam edecekseniz de oyuncunuz en üst motivasyonla devam etmeli. Mbia biçim açımızdan önemli bir oyuncu. Son gelinen noktada devam yönünde karar alındı. Gördüğüm kadarıyla motivasyonu oldukça iyi. Yeni sayfa açarak buradaki hayatına devam ediyor. Büyük zarardan kar ederek yola devam ediyoruz. Mbia’nın bu takıma çok şey vermesi lazım ve verebilecek kalitede birisi. Bu konuyu artık kapattım. Bence hepimizin kapatması lazım. Aynı sözleşmeyle devam ediyor.”

ÜCRETLER DENGELİ OLMALI

Başkan Usta, kulüp içindeki ücretlerin dengeli olmasının başarının anahtarı olduğunu da vurgulayarak şöyle devam etti:

“Kulüp içinde ücretlerin dengeli olması başarının anahtarıdır. Aynı takımda oynayan oyuncuların arasında uçurum varsa bu bazen huzursuzluk şeklinde ortaya çıkıyor. Bütün harcamaların disiplin altına alınması lazım. Giderlerimiz içinde oyuncu maliyetleri çok yüksek. Kalabalık oyuncu kadromuz var. Yapılması gereken bunu dengeye oturtmak. Hem kadroyu belli sayıya çekmemiz lazım. Eğer mümkün olabiliyorsa, bu baskıyla da olmaz, fiyatların rehabilite edilmesi gerekiyor. Bu rehabilitasyon kesinlikle oyuncularla kulübün gerçekten buna inanarak yapmasıyla olacak bir iştir. Oyuncularımızın bu konuda çok iyi niyetle inanarak böyle bir sürece katkı sağlayacaklarına inanıyorum. Sürpriz olmazsa benden daha fazla oyuncularımızın buna sahip çıkacağına inanıyorum. Bu konuda girişim yapıldı ve bence iyi bir sonuç elde edeceğiz.”

KADRO KALABALIK

Başkan Muharrem Usta, Marko Marin’in transferiyle ilgili iddialar için ise “Marko Marin özelinde değil ama kadro kalabalık. Her açıdan bakıldığında daha sağlıklı zemine oturtma durumu söz konusu. Bunun içinde kimin gidip kalacağı, kimin fiyatında iyileştirme yapılacağı konuları biraz kulübün içinde kalsın. Kulübün şu anda buna ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Usta, sözlerinin sonunda, şike süreciyle ilgili mücadelelerinin süreceğini de vurgulayarak, “Kendi hakkımızı savunuyoruz. Baskı, zulüm, işkence yok arkadaşlar. Kendi hakkımızı savunurken sonuna kadar Trabzonspor başkanı olarak atmamız gereken adımlardan zerre kadar taviz vermemiz mümkün değil” dedi.

Ömür AVCI/TRABZON,(DHA)