07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Termik santraldeki iş kazasında işletme müdürü asli kusurlu

Termik santraldeki iş kazasında işletme müdürü asli kusurlu

BOLU'nun Göynük İlçesi Himmetoğlu Köyü'deki termik santral inşaatında kazan saha operatörü olarak çalışan 23 yaşındaki Gökhan İmdat Akan'ın, kül konveyörüne düşerek öldüğü iş kazasında bilirkişi raporu tamamlandı. Raporda, işveren adına hareket eden İşletme Müdürü Özcan H. ile iş güvenliği uzmanı Erol S. asli kusurlu bulundu.

Geçen yıl 15 Temmuz’da meydana gelen olayda kazan saha operatörü Gökhan İmdat Akan, çalışmakta olan kül tahliye konveyörüne düşüp yaklaşık 15 metre sürüklenmesi sonucu yaşamını yitirdi. İş kazasıyla ilgili Göynük Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında proje müdürü Hasan Şükrü Ş., işletme müdürü Özcan H. işletme başmühendisi Sadi Ü., iş güvenliği uzmanı Erol S. ve vardiya amiri Burak G. şüpheli olarak ifade verdi.

KAPAKLAR AÇIK

Soruşturma kapsamında makine mühendisi Hasan Uygur tarafından hazırlanan bilirkişi raporu da tamamlandı. Raporda, konveyörlerin üzerindeki kapakların bir kısmının kapalı ancak kilitli olmadığı, bir kısmının da açık olduğu, Akan’ın düştüğü 2’nci konveyördeki 4’üncü kapağın ise hiç yerinde olmadığına dikkat çekildi. Sistemin çalışması sırasında kapakların açık veya ölen Hakan İmdat Akan tarafından kontrol için açılması sonucu kazanın meydana geldiği belirtilen raporda, şöyle denildi:

“Bu alana girilmesi yasaklansa da, söz konusu yasağa ilişkin uyarıcı hiçbir ikaz levhasının olmadığı keşfimiz sırasında tespit edilmiştir. Çalışanlara eğitim ve talimat verilse de nihayetinde çalışmalar insan eliyle yapılması nedeniyle böyle bir kaza muhtemeldir. Dolayısıyla bu kapakların içine parmaklık gibi basit bir koruyucu bir önlem alınması halinde bu üzücü kaza olmayacaktı. Kanunun içeriğinde kuralcı değil de önleyici yaklaşımlar esas alındığı için, söz konusu kazada işveren adına hareket eden işletme müdürü Özcan H. ile iş güvenliği uzmanı Erol S. asli kusurludur. Merhum Gökhan İmdat Akan ise tali kusurludur.”

‘OĞLUMU DEFİNECİLER ÖLDÜRDÜ’

Düğününe 1 ay kala ölen Hakan İmdat Akan’ın babası 47 yaşındaki Feridun Akan, oğlunun ölümünün iş kazası değil cinayet olduğunu ileri sürdü. Oğlunun, gece vardiyasında çalışan E.D. tarafından çalışma alanı dışındaki kül konveyörü bölümüne çağırıldığını iddia eden Feridun Akan şöyle dedi:

“Arıza olduğu söylenince benim oğlum oraya gidiyor. Ve orada oğlumu konveyöre itiyorlar. 3 metre yükseklikten itilmiş. Jandarma benim oğlumun ölümüyle ilgilenirken, ilçeden bireleri define çıkarmış. Biz bunları sonra öğrendik. Definecilerin oğlumun ölümüyle ilgileri olduğunu düşünüyorum. Bu şüphelerimi, duyumlarımı savcıya da söyledim ve şikayetçi oldum.”

Kazayla ilgili savcılık soruşturması sürüyor.

Ersin ERCAN- Murat KÜÇÜK / BOLU, (DHA)