07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » TEİS: Eczacılar nöbetlerde kendi güvenlik önlemini alıyor

TEİS: Eczacılar nöbetlerde kendi güvenlik önlemini alıyor

SON dönemlerde nöbetçi eczanelere yönelik geceleri artan şiddet ve gasp gibi olaylar yüzünden, nöbetçi eczacılar çareyi kepenk arakasından ilaç vermekte buldu.

Bu uygulamanın yaygınlaşabileceği belirtilirken, Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı (TEİS) Eczacı Nurten Saydan, yönetmeliğin eczacılara verdiği haktan yararlandıklarını söyledi. Saydan, “Eczacı artık can korkusu yaşıyor ve yönetmeliğin kendisine verdiği bu haktan yararlanarak kepenk arkasından ilaç veriyor” dedi.

Nurten Saydan, nöbetçi eczanelerin kolluk güçlerinin sağladığı herhangi bir güvenlik önlemi olmadan, kesintisiz hizmet vererek tüm gece çalıştıklarını kaydetti. Saydan, konuyla ilgili şunları söyledi:

“Nöbetçi eczanelerin yönetmelik gereği kapılarının açık olması zorunluluğu yoktur. Ama her eczanenin kapısında ‘nöbet zili’ bulunmaktadır. İlaç ihtiyacı olan vatandaşlar, kapısı kilitli olan veya kepenkleri indirilmiş bulunan eczanelerin ‘nöbet zili’ni çalarak eczacılarımıza ulaşabilirler. 7 gün 24 saat ülkemizin her yerinde hizmet veren eczanelerimiz yaşanan hırsızlık, gasp, darp gibi olaylar yüzünden, nöbetlerde yönetmeliğe uygun bir şekilde çareyi kapıları kapatarak ilaç vermekte bulmaktadır” dedi.

‘DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE BÖYLE’

Avrupa ülkelerinde eczacıların, kapılarını kapatarak küçük bir pencere ya da kepenk arkasından ilaç verdiklerini kaydeden TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Örneğin Almanya’da gece yarısından sonra eczaneler kapılarını kapatıp, küçük bir pencere arkasından hizmet vermektedir. Nöbetlerdeki bizim yaptığımız uygulama dünyanın bir çok yerinde mevcuttur. Nöbetçi eczane listeleri İl Sağlık Müdürlüğü tarafından emniyet müdürlüklerine, garnizon komutanlıklarına gönderiliyor. Nöbetçi eczanelerin olduğu yerlerde güvenlik önlemlerini daha yüksek düzeyde sağlanması için kolluk kuvvetlerinin tedbirlerinin arttırılması gerekmektedir.”

Adem YAZICI / ANKARA, (DHA)