07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » TBF’nin Taraftar Projesi ‘Tribüne Renk Kat’

TBF’nin Taraftar Projesi ‘Tribüne Renk Kat’

TÜRKİYE Basketbol Federasyonu (TBF), Fans Against Violence projesi kapsamında farklı taraftar gruplarını aynı çatı altında birleştirip, aralarındaki anlayış ve empatiyi kurarak şiddeti azaltmayı hedefliyor.

TBF’nin 2014 yılı teklif çağrısı döneminde Erasmus+ Sport programı kapsamında başvurduğu “Fans Against Violence” projesi, Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye’de finansal olarak desteklenmeye değer görülen ilk ve tek proje. TBF liderliğinde Bulgaristan, Hırvatistan, İspanya ve Litvanya Basketbol Federasyonlarının ortaklığında düzenlenen Brüksel’e bağlı yönetilen Avrupa Birliği projesi, 01 Ocak 2015 – 31 Aralık 2016 tarihleri süresince devam edecek.

Projenin işleyişi, Basketbol Federasyonu’nun katılımcı taraftarları karar süreçlerine dahil etmesi üzerine kuruldu. Bu doğrultuda Fans Against Violence’in Türkçe ismini taraftar kendi belirledi. Yapılan anketin sonucunda taraftarın tercihi “Tribüne Renk Kat” oldu.

PROJE FAALİYET TAKVİMİ

KATILIMCI TARAFTARLARIN BELİRLENMESİ:

Türkiye’den; Trabzonspor Medikal Park, Banvit, Pınar Karşıyaka, Galatasaray Odeabank, Fenerbahçe, Beşiktaş Sompo Japan, Anadolu Efes, Darüşafaka Doğuş, Sakarya, Bursa takımlarından belirlenecek katılımcı taraftarların ve proje ortağı ülkelerin de taraftarlarının katılacağı toplamda 860 kişilik bir taraftar havuzu oluşturulacak.

TARAFTARLARLA ODAK GRUP ÇALIŞMALARI VE YARATICI KAMPANYALAR GELİŞTİRMEK: (OCAK, ŞUBAT, MART 2016)

Projeye dahil olan 860 taraftarların kendi ülkelerinde katılmasını istediğimiz bu odak grup çalışmaların da; spor kültürü, basketbol kültürü, seyircilik, iletişim ve taraftarlık kavramları ile ilgili interaktif çalışmalar yapılacaktır. Aynı zamanda taraftarlarla yaratıcı kampanyalar oluşturulup bu kampanyaların tribünlerde uygulanacaktır.

3×3 BASKETBOL FESTİVALİ (NİSAN-MAYIS 2016)

İstanbul’da projemize katılım gösterenlerden oluşturulacak takımlarla tek günlük bir 3×3 sokak basketbolu festivali düzenlenecek. Turnuvada başarılı olan takımlar Litvanya’da diğer partner ülkelerin başarılı katılımcılarıyla karşılaşarak ülkemizi temsil edecek.

TARAFTAR PLATFORMLARI (ARALIK 2015 VE 2016 YILI İÇİNDE 2 KEZ DAHA)

Taraftar platformları, basketbolun bütün etkin aktörlerinin (sporcu, antrenör, hakem, kulüp profesyonelleri, emniyet güçleri, özel güvenlikler, gazeteciler, akademisyenler, salon müdürleri) ve tabii ki taraftar temsilcilerinin bir araya gelip diyalog kurmasının amaçlandığı bir platformdur. Proje süresince 3 kere toplanacak olan bu platformun proje bittiğinde de devam edebilecek olan örnek bir platform olması hedeflenmektedir.

ULUSLARARASI HAREKETLİLİKLER

İSPANYA’YA ÇALIŞMA ZİYARETİ (5-8 ŞUBAT 2016, MADRİD)

Türkiye’den ve proje ortağı olan diğer 4 ülkeden taraftar liderleri Madrid’de bir araya gelecek ve yaklaşık 50 kişilik taraftar grubu 4 gün boyunca İspanya’da basketbol alanında taraftar olaylarının nasıl önlendiği, bu konuda taraftarların ne gibi sorumluluklar üstlendiği konularında görüşmeler yapabilecekleri organizasyonları ziyaret edeceklerdir. Ayrıca Madrid’de Real Madrid-Estudiantes maç izleyecekler.

ULUSLARARASI TARAFTAR DOSTLUK TURNUVASI (MAYIS 2016, VİLNİUS / LİTVANYA)

5 ortak ülkenin kendi içlerinde düzenleyecekleri 3×3 basketbol turnuvasında başarılı olan 60 kişi, Litvanya’da 3 gün düzenlenecek “Taraftarlar Arası Dostluk” turnuvasında bir araya gelecekler ve ülkelerini temsil edecekler.

UNİVERSİADE 2016 (TEMMUZ 2016, ZAGREB / HIRVATİSTAN)

Proje ortağı ülkelerden yaklaşık 50 kişilik taraftar grubu 2016 Avrupa Universiade’ı yerinde izlemek için Zagreb’de bir araya geleceklerdir. Turnuvayı hep beraber 4 günlük seyahat boyunca yerinde izleme şansına sahip olacaklar.

ULUSLARARASI TARAFTAR PLATFORMU ( EYLÜL 2016, SOFYA / BULGARİSTAN)

Ortak ülkelerde proje kapsamında oluşturulacak olan ulusal taraftar platformlarının 50 temsilcisi Sofya’da uluslararası taraftar platformu için bir araya gelecek ve 4 günlük etkinlik boyunca düzenlenecek çalışmalarla basketbolda şiddetin sebeplerini, çözüm yollarını kendi perspektiflerinden anlatacaklar.

FİNAL KONFERANSI (ARALIK 2016, İSTANBUL)

Tüm partner ve basketbolun çeşitli paydaşlarının katılacağı, proje kapsamında tüm çıktıların paylaşılacağı ve genel değerlendirmenin yapılacağı bir final konferansı düzenlenecek.

İstanbul,(DHA) –