SOMA'da meydana gelen maden faciasında ölen 301 işçinin en az 1 yakınına kamuda istihdam hakkı veren yasa, Zonguldak İdare Mahkemesi'nce Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı bulundu.
Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen, ‘İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması ile Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına Dair Kanun’, 11 Eylül 2014’te Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Yasa ile Soma’daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam 1 kişiye kamuda istihdam edilme hakkı verildi.
Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği, söz konusu haktan Türkiye’deki tüm madenci ailelerinin yararlanması için geçen yıl 15 Eylül’de Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Mahkeme, ara kararında yasayı Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı bularak dosyanın Anayasa Mahkemesi’ne gönderilmesine karar verdi. Zonguldak Maden Şehidi Aileleri Derneği Başkanı Çetin Yiğit, verilen ara kararın kendileri için olumlu olduğunu, Anayasa Mahkemesi’nin de yasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğu konusunda karar vereceğini düşündüklerini söyledi. Yiğit, şöyle dedi:
“Soma’daki maden şehitleri kardeşlerimizin yakınlarına kamuda iş imkanı tanınmıştı. Bu yasa ile Türkiye’deki maden şehitleri yakınları mağdur edildi. Biz bu konuyla ilgili çeşitli girişimlerimde bulunduk. Sonuç alamayınca dava açmak zorunda kaldık. Mahkeme, yasayı Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı buldu ve bu haktan tüm madenci ailelerinin yararlanması gerektiği kararını verdi. Dosya Anayasa Mahkemesi’ne gönderilecek. Oradan da dosyanın aynı şekilde geleceğini ve tüm maden şehitleri yakınlarının bu haktan yararlanacağını düşünüyoruz.”
Dernek avukatı Süleyman Caner de davayı açan ailelerin Soma’da ölen işçi yakınlarına verilen haktan yararlanmak için ilk olarak Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü’ne başvurduğunu, ancak kabul edilmediğini söyledi. Bunun üzerine Zonguldak İdare Mahkemesi’nde dava açtıklarını ifade eden Caner, “Bu yasanın Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu söyledik. Mahkeme bir ara karar verdi. Kararda onlar da bizim gibi düşündü. Şimdi dosya Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Oradan gelecek karara göre mahkememiz sonuçlanacak. Biz tüm maden şehidi ailelerimizin bu haktan yararlanmasını istiyoruz” dedi.