07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sinan Şamil Sam’ın ismi yaşadığı sokağa verildi

Sinan Şamil Sam’ın ismi yaşadığı sokağa verildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun sözü yerine getirildi

Karaciğer yetmezliğinden 30 Ekim 2015 tarihinde vefat eden Boğazın Boğası Sinan Şamil Sam’ın ismi, Ankara Sincan’da yaşadığı sokakta yaşatılacak.

Türk Boks tarihinin en önemli isimlerinden biri olan ve geçtiğimiz aylarda hayatını yitiren ‘Boğazın Boğası’ lakaplı efsane boksör Sinan Şamil Sam’ın ismi yaşadığı sokağa verildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun taziye ziyaretinde bulunduğu dönemde Şam’ın Annesi Sevim Sam’a verdiği söz bugün yerine getirildi.
Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, Sinan Şamil Sam’ın annesi Sevim Sam ve arkadaşlarının katıldığı törende tabela caddeye asıldı. Ancak, belediye görevlileri asılan tabelanın yanlış olduğunu fark ederek meclis kararını incelediler. İncelemenin ardından tabelanın caddeye değil sokağa asılması gerektiğini fark ettiler. Uzun bir bekleyişin ardından yeni tabela geldi ve Sam’ın yaşadığı sokağa asılabildi.
Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç, tören sırasında kısa bir konuşma yaparak şunları söyledi:

“Genç yaşta ağır bir hastalıktan kaybettiğimiz sporcumuzun taziyesine Başbakanımız Ahmet Davutoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanımız Melih Gökçek de katıldılar. Taziye sırasında Sayın Başbakanımız, aileden herhangi bir istekleri olup olmadığını sordu. Sinan’ın annesi Sevim Hanım da oğlunun isminin yaşadıkları sokağa verilmesini rica etti. Bu kapsamda Sayın Başbakanımızın talimatları oldu. Ben de hem Boks Federasyonu Başkanı hem de Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi olduğum için sokağın isminin değişikliği için belediye meclisine önerge verdim. Önergemiz belediye meclisinde kabul edildi, ardından Valiliğin de onayı ile bugün sokağın isminin değişmesi için burada toplandık. Böylece hem efsane boksörümüzün ismi büyüdüğü sokakta yaşamaya devam etmesini sağladık, hem de Sayın Başbakanımızın ve Sayın Büyükşehir Belediyesi Başkanımızın sözünü de yerine getirmiş olduk. Hayırlı, uğurlu olsun.”dedi

Anne Sevim Sam ise: “Başbakana ve Melih Gökçek’e çok teşekkür ederim oğlumun ismini yaşattıkları için. Allah onlara zeval vermesin”dedi

SİNAN ŞAMİL SAM KİMDİR?
24 Haziran 1974 tarihinde Almanya’nın Frankfurt şehrinde doğdu. Amatör boks yaşamı yıllarında oldukça başarılı olan Şam, Dokuz defa Türkiye şampiyonluğunu kazandı. 1992 yılında Gençler Dünya Şampiyonu oldu. 1993’te Avrupa şampiyonluğunu kazandı. 1995 Dünya İkinciliğini elde ederken 1999 Büyüklerde Amatör Boks Dünya Şampiyonu olmayı başardı. 15 Nisan 2000 tarihinde profesyonel oldu. 12 Ekim 2002’de Polonyalı rakibi Przemyslaw Saleta karşı Avrupa Şampiyonluğu için ringe çıktı ve yedinci raund da nakavtla yendi.

SİNAN ŞAMİL SAM “BOĞAZIN BOĞASI”
‘Boğazın Boğası’ lakabıyla tanındı. Yaptığı 35 maçın 31’ini kazandı. Bu galibiyetlerden 16’sını nakavtla elde etti. Altın kemerini iki maç boyunca korumasını bildi. Bunlardan ilki Danny Williams’a karşıydı ve maçı altıncı raund da teknik nakavtla aldı. İkinci maçında ise Julius Francis ile yaptı ve bu maçı da yedinci raund da nakavtla kazandı. 14 Şubat 2004 tarihinde Stuttgart’ta ringe çıkan Sinan Şamil Sam, Arnavut asıllı Alman vatandaşı Luan Krasniqi’ye sayıyla yenilerek altın kemeri teslim etti.

ŞAM DÜNYA ŞAMPİYONU
20 Kasım 2004’te Güney Almanya’nın Kempten kentinde Rus boksör Denis Bakthov’a karşı ringe çıktı. Bakhtov’u onuncu raundda nakavtla yenerek WBC klasmanında ‘Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonluğu’ unvanının sahibi oldu. 22 Şubat 2005’te bu kez Berlin WBC Dünya Kıtalararası Ağırsıklet Boks Şampiyonası unvan maçında, rakibi Lawrence Clay-Bey’i sayıyla yenerek galibiyete kavuştu.11 Haziran 2005’te Kempten WBC Dünya Kıtalarası Ağırsiklet Boks Şampiyonası unvan maçında rakibi Ugandalı Peter Okhello’yı sayıyla yendi. Ancak, aynı yılın 12 Kasım tarihinde Hamburg WBC Dünya Kıtalarası Ağırsiklet Boks maçı ve WBC Dünya Ağır siklet eliminasyon maçında Rus Oleg Maskaev’e yenildi.

ERCAN ATA-ANKARA /DHA