07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Şehit eşi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi

Şehit eşi Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yardım istedi

DİYARBAKIR'ın Yenişehir İlçesi'nde geçen yıl 23 Temmuz'da şehit edilen Zonguldaklı trafik polisi 37 yaşındaki Tansu Aydın'ın eşi Vietnamlı Vu Yhuy Tuanvi Aydın, şehit maaşı bağlanması konusunda sosyal medya aracılığıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan yardım istedi.

Vietnamlı Vu Yhuy Tuanvi Aydın, Bakanlar Kurulu kararıyla eşi şehit olduktan 2 hafta sonra Türk vatandaşı oldu. Ancak Tuanvi Aydın’a, 5434 sayılı kanunda yer alan, ‘Türk vatandaşlarıyla evlenmiş yabancı uyruklu kadınlara, Türkiye’de ikamet ettikleri sürece, mütekabiliyet (devletler arası ilişkilerde karşılıklı olma durumu) esası dikkate alınarak aylık bağlanır’ hükmü gereği şehit maaşı bağlanmadı. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı’ndan (SGK) Tuanvi Aydın’a gönderilen yazıda, “Yapılan incelemede, Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti vatandaşlarının ölümü halinde Türk vatandaşı olan eşlerine Vietnam Sosyalist Cumhuriyeti sosyal güvenlik kuruşlarınca aylık bağlanamayacağı görülmüştür. Bu nedenle eşiniz Tansu Aydın’dan dolayı tarafınıza aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır” denildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DAN YARDIM İSTEDİ

Şu anda ülkesinde bulunan Tuanvi Aydın, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun talimatına rağmen maaş bağlanmamasına tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan yardım isteyen Tuanvi Aydın şöyle dedi:

“Yazılı ve görsel basın aracılığıyla direkt olarak sayın cumhurbaşkanından yardım istiyorum. Hayatımda aile sosyal güvenlik yasasının ikili anlaşmalarının böyle bir şekline ilk defa rast geliyorum. Bütün ülkelerin sosyal güvenlik yasalarına göre haklar evlilik ve aileye geçecek şekilde düzenlenmiştir. Normalde vefat edenin eşine tüm haklar devredilir. Ben Vietnamlı bir bayanım ve şehit eşimle resmi evliyken eşimi kaybettim ve bir şehit eşiyim. Normal şartlarda eşimi kaybettikten sonra şehit maaşının SGK tarafından bağlanması gerekirken maalesef 320 gündür hala bağlanmamıştır. Yetkililerin Vietnam yasalarını mazeret göstererek kötü niyetle bu yasal hakkımı kullandırtmamaları sizce bir şehit eşine zülm değildir de nedir? Ahmet Davutoğlu’nun direktifine rağmen şehit maaşı bağlanmış değilim. Artık son çare olarak Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın adaletine güvenerek bu sorunumu çözeceğini umuyorum. SGK’nın bu tutumu beni kahretmekte ve aynı zamanda da bir şehit eşi olarak utandırmaktadır.”

Ersin ERCAN/ZONGULDAK, (DHA)