07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Saros Körfezi’nde mayın taktik eğitimi

Saros Körfezi’nde mayın taktik eğitimi

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı Erdek Mayın Filosu Komutanlığı tarafından Çanakkale Saros Körfezi'nde, Şehit Astsubay Vahit Üge Mayın Taktik Eğitimi düzenleniyor. Eğitimde körfezde belirlenen bir mevkiye bırakılan eğitim mayını önce tespit; ardından imha edildi.

Saros Körfezi’nde Erdek Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat komutasında icra edilen taktik eğitimi; ‘TCG Akçakoca’, ‘TCG Ayvalık’, ‘TCG Anamur’ ve ‘TCG Erdek’ mayın avlama gemileri ile ‘TCG Sığacık’ ve ‘TCG Sapanca’ mayın tarama gemilerinin katılımıyla yapılıyor. Çanakkale Boğaz Komutanlığı’nın Nara İskelesi’nden eğitime katılmak için bu sabah hareket eden TCG Akçakoca Mayın Avlama Gemisi, önce Şehitler Abidesi önünden geçerken Çanakkale şehitleri selamlandı. Ardından Saros Körfezi’nde belirlenen mevkiye bırakılan eğitim mayınının yeri, ‘TCG Akçakoca’ Mayın Avlama Gemisi tarafından belirlendi. Uzaktan kumandalı Mayın Teşhis ve İmha Aracı (PAP) tarafından yeri belirlenen mayın, mayın harbi dalgıçları tarafından yerleştirilen düzenekle imha edildi.

Mayın Filosu Komutanı Tuğamiral Gökhan Polat, eğitim faaliyetlerini takip eden gazetecilere açıklama yaptı. Mayın tehdidinin önemi açısından mayın harbi tarihine bakıldığında, en çarpıcı olayların başında 7-8 Mart 1915 tarihinde Çanakkale Boğazı’na dökülen 26 mayın ve onun yaratmış olduğu etkinin geldiğini söyledi. Dökülen 26 mayının 1’nci Dünya Savaşı’nın kaderini değiştirdiğini anlatan Polat, “Bu harekat, halen Belçika’daki NATO mayın harbi mükemmeliyet merkezinde örnek olarak gösterilmektedir. Bugün bize bu övüncü yaşatan başta büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu harekata katılan şehit ve gazilerimizi şükranla anmak istiyorum” dedi.

Tuğamiral Polat, mayın harbinin halen önemini koruyan çok önemli bir harp olduğuna işaret ederek şunları söyledi:

“Deniz mayını infilak ettiğinde yüksek tonajlı gemilerin dahi omurga hattından kırılarak batmasına neden olacak kadar yüksek miktarda patlayıcı içermektedir. Sualtında gizlendiği için tespit edilmesi ve sakınması oldukça zor olan sinsi bir silahtır. Aydın sınıfı gemilerimiz bugün birçok bahriyelinin imrenerek başarılarını izlediği yüksek teknolojiye sahiptir. Gemilerimiz tarafından icra edilen imha faaliyetleri deniz canlılarına ve tarihi dokuya zarar vermeyecek miktarda patlayıcı kullanarak gerçekleştirilmektedir. Elimizde mevcut patlayıcılar ile normal şartlarda yapılacak mayın imhası çok yakın çevrede deprem olarak hissedilmektedir. Ancak çevre hassasiyetimiz nedeniyle düşük miktarda ile bu tür faaliyetler icra edilmektedir.”

11 Mart’ta tamamlanacak taktik eğitimi kapsamında bölgeye bırakılacak mayınlar tespit edilip imha edilecek.

Burak GEZEN/ÇANAKKALE, (DHA)