07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Sandıklı, Osmanlı’nın hatırasını saklıyor

Sandıklı, Osmanlı’nın hatırasını saklıyor

OSMANLI Devleti'nin Rusya'ya savaş tazminatlarını ödemesi için başlatılan yardım kampanyasına önemli katkı yapan Sandıklı'yı ödüllendirmek için, dönemin padişahı 2'nci Mahmut tarafından bastırılan 'Sandıklı Altını', ilçedeki vatandaşlar ve kuyumcularda hatıra olarak saklanıyor.

Osmanlı Devleti ile Rus Devleti arasında 19’uncu yüzyılda yaşanan savaşlar sonunda Osmanlı Devleti Rusya’ya tazminat ödemek zorunda kaldı. Tazminatı ödemekte güçlük çeken Osmanlı, yurt genelinde yardım kampanyası başlattı. O dönem Sandıklı halkı da borcun ödenmesi için ciddi yardımda bulundu. Borcun ödenmesinin ardından dönemin padişahı 2’nci Mahmut tarafından Sandıklı’yı ödüllendirmek için ‘Sandıklı Altını’ bastırıldı. Çifte, yarım ve tam şeklinde İstanbul ve Edirne’deki darphanelerde bastırılan Sandıklı Altını, halen ilçe halkı ve kuyumcular tarafından hatıra olarak saklanıyor. Satışı izne tabi olan Sandıklı Altını, kaymakamlığın yürüttüğü kültürel hizmetler çalışması kapsamında PTT’ye bastırılan pullarda da kullanılıyor.

Kendisi de Sandıklı Altını’nı hatıra olarak saklayan Kaymakam Faik Arıcan, “İlçemizin tarihten bu yana gelen hayır hizmeti yapmasını önemsiyoruz. Bu güzel örneği de muhafaza ediyoruz” diye konuştu.

‘VEFA ADINA BASILMIŞ BİR ALTIN’

Sandıklı Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem Çavuş da şunları söyledi:

“Bu altına hayırlı bir işten dolayı bastırıldığı için ‘Hayriye Altını’ veya ‘Sandıklı Altını’ denir. Sandıklı Altını üç farklı boyutta; çifte, tam ve yarım şekilde bastırılıyor. Birinci basımı İstanbul’da, ikinci basımı da Edirne darphanede. Sandıklı Altını şu anda tedavülde değil. Dolayısıyla alım satımı izne tabi yapılması gereken bir altın. Dolayısıyla antika değeri var. Bir de manevi değeri yüksek. Sıradan bir darphanenin bastırdığı bir altın değil. Vefa adına basılmış bir altın. Sandıklı adına çok büyük bir değer.”

‘ADINA ALTIN BASTIRILAN İKİ YER VAR’

Osmanlı zamanında adına altın bastırılan iki yer olduğunu aktaran Ekrem Çavuş, bunlardan birinin İstanbul, diğerinin ise Sandıklı olduğunu kaydetti. Ekrem Çavuş, “Dolayısıyla Osmanlı döneminde önemli bir hadisedir. Bir tarafında basıldığı dönemin padişahı Gazi Mahmut Han ismi yer alırken, diğer tarafında basıldığı yer olan Konstantiniyye yazılı. Çifte altın 3.5 gram, tam altın 1.75 gram, yarım altın ise 0.85 gramdır” dedi.

Ahmet DAĞLI / SANDIKLI(Afyonkarahisar), (DHA)