Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Sanayi Üretim Endeksi verilerine göre Türkiye, 2016 yılının son çeyreğine büyüme rakamını artırarak girdi.
TÜİK’in Sanayi Üretim Endeksi, Ekim 2016 verisine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 3.7 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 4.1 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2.9 arttı.
Veriler değerlendirildiğinde küresel olarak sanayi üretimlerinde gerileme görülürken Türkiye’de Eylül 2014’ten bu yana en yüksek ikinci üretim artışı görüldü. Bu sonuçlar, Türkiye’nin 2016 yılının son çeyreğine öncekilere kıyasla daha iyi girdiğini gösteriyor.
Sanayinin alt sektörleri (2010=100 temel yıllı) incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 0.4 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 5.7 arttı.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek artış dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.
Ana sanayi grupları (MIGs) sınıflamasına göre, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.6 ile dayanıksız tüketim malı imalatında gerçekleşti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 20.6 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatında gerçekleşti. Bu artışı, yüzde 12.9 ile diğer ulaşım araçlarının imalatı ve yüzde 12.4 ile fabrikasyon metal ürünleri imalatı (makine ve teçhizat hariç) takip etti.
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2016 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek azalış yüzde 4.3 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşti. Bu azalışı, yüzde 4.1 ile elektrikli teçhizat imalatı ve yüzde 2 ile başka yerde sınıflandırılmamış makine ve ekipman imalatı takip etti.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, 2016 yılı Ekim ayına ait sanayi üretim endeksini değerlendirdi.
Özlü, ekim ayında sanayi üretiminin yeniden yükselişe geçtiğini ve dördüncü çeyreğe artışla başladığını hatırlattı. “Dördüncü çeyrek birçok açıdan üçüncü çeyrekten daha iyi olacak ve geçtiğimiz aylarda yaşanan üretim kayıpları telafi edilmeye başlanacaktır. Bu tablonun öncü göstergeleri de gelmeye başlamıştır” diyen Özlü, sanayi üretiminin ihracat pazarlarındaki gelişmeler ve iç pazarda artan talebin etkisiyle arttığını söyledi.
Özlü, dördüncü çeyrekle başlayan büyümedeki artışın 2017 yılının tamamında da etkili olacağını belirtirken “Ana ihracat pazarlarımızdaki toparlanmanın hızlanması, 2016 yılı için kötü seyreden turizm gelirlerinin 2017 yılı itibariyle tekrar artmaya başlayacak olması ve Rusya pazarına ihracat olanaklarının artıyor olması, büyümeyi özellikle de sanayi büyümesini canlandıracaktır” dedi.
Özlü, Türk Lirası ile işlem yapılması gerektiğini de vurgulayarak şunları söyledi:
“Ülke olarak öngörülebilirliği artırmak amacıyla dış ticaretimizi daha çok yerel para birimleriyle yapma eğilimindeyiz. Böylelikle ticaret yapılan ülke dışından kaynaklanan riskler çok daha aza indirilmiş olacaktır. Bu konuda attığımız adımlar sonucunda başarı elde edilmiş ve TL ile dış ticaret yüzde 1’den yüzde 6’lar seviyesine çekilmiştir.
EKK kararıyla ilgili olarak “Açıklanacak olan bazı tedbirler ile küresel piyasaların çalkantı içinde olduğu bir dönemde sanayicilerimizin geleceği görmelerine yardımcı olacak, bu dönemi daha rahat geçirmelerinin önünü açacak önlemleri devreye alacağız” diyen Özlü, Türkiye’nin bu çalkantılı dönemin sonunda yine büyümesini sürdüreceğini ifade etti.