07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Prostat Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor

Prostat Kanserinde Erken Tanı Hayat Kurtarıyor


Erkeklerde en sık görülen kanser türlerinden biri olan prostat kanserinde, erken teşhis büyük önem taşıyor. Prostat kanserinden korunabilmek ya da erken dönemde önlem alabilmek için sağlık kontrollerine oldukça önem vermek gerekiyor.

19 Mart Cumartesi günü Memorial Şişli Hastanesi’nde gerçekleşen “Radikal Prostatektomi’de Robotik ve Laparoskopik Cerrahi” bilimsel toplantısında erkeklerin korkulu rüyası olan prostat kanseri ve tedavisindeki son gelişmeler değerlendirildi. Türkiye’nin pek çok kentinden üroloji uzmanlarının katıldığı toplantıda prostat kanserindeki yeni gelişmeler ve modern tedavi yöntemleri tartışıldı. Prostat kanserli bir vakaya uygulanan robotik cerrahi ameliyatı canlı olarak izlendi.

Bilimsel toplantının başkanlığını yürüten Memorial Ataşehir Hastanesi Üroloji-Minimal İnvaziv Robotik Cerrahi Merkezi Başkanı Prof. Dr. Tibet Erdoğru prostat kanseri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

EN SIK GÖRÜLEN İKİNCİ KANSER TÜRÜ
Son verilere göre prostat kanseri erkeklerde, akciğer kanserinden sonra en çok teşhis konulan kanser türüdür ve genelde 50 yaş sonrası erkeklerde görülmektedir. Prostat kanseri teşhisi konulan erkeklerin yüzde 90’ından fazlası, teşhis konulduğu zaman 60 yaş ve üzeridir. Ancak günümüzde 45-50 yaş arasında da oldukça fazla sayıda prostat kanseri olgusuna rastlanmaktadır.

GİZLİ PROSTAT GÖRÜLME SIKLIĞI ARTIYOR
Nüfus ortalama yaşının artmasıyla ülkemizde de prostat kanserinin görülme sıklığı da giderek artmaktadır. Yaşları 70 üzerinde olan erkeklerin yüzde 30’unda gizli prostat kanseri görülebilmektedir. Bu tümörlerin sadece bir bölümü herhangi bir zamanda daha hızlı büyümeye başlarlar ve tedavi edilmesi gereken tehlikeli bir hastalığa dönüşmektedir.

40 YAŞ SONRASI TARAMALAR YAPILMALI
Prostat kanserinin erken teşhisinde kanda PSA değerlerine bakılması ve prostat muayenesi çok önemlidir. Özellikle ailede birinci derece akrabalarda prostat kanseri olan varsa, prostat kanseri taramasının 40 yaşından sonra yapılması gerekir. Erkeklerin 50 yaşından sonra da mutlaka yılda 1 kez bir üroloğa muayene olması gerekmektedir.

RİSK FAKTÖRLERİNE DİKKAT!
Prostat kanserinde yaş, genetik ve ırk en önemli risk faktörleridir. Yaşam tarzı ve hayat şartları da etki edebilmektedir. Bol yağlı ve az fibrinli beslenme prostat kanserinin oluşmasını neden olabilmektedir. Ağır metal kadmiyum maddesinin bulunduğu işyerlerinde örneğin; lastik endüstrisinde çalışan erkeklerde daha yüksek bir risk mevcut olabilir. Prostat kanseri hastalarının yakın akrabaları, diğer kişilere kıyasla daha fazla risk altındadırlar. Prostat kanserinde genetik faktörler ve irsi yatkınlık önemli bir rol oynamaktadır.

ROBOTİK CERRAHİ İLE CİNSEL FONKSİYONLAR KORUNUYOR
Ürolojide robotik cerrahi en sık prostat kanserinde özellikle sinir koruyucu prostat kanseri tedavisinde ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında böbrek tümörleri ve mesane kanserlerinde de önemli başarı sağlanmaktadır. Robotik cerrahi hem cerrah için hem de hasta için ameliyat konforunu arttırıcı özelliklere sahiptir. Robotik cerrahinin, açık cerrahiye göre daha az kanamanın olması hem de idrar tutma fonksiyonunun yüksek oranda olması gibi avantajları mevcuttur. Hastanın daha erken iyileşmesi, daha az ağrısının olması, idrar tutma fonksiyonunun daha hızlı toparlıyor olması ve cinsel fonksiyonların koruması gibi önemli avantajları bulunmaktadır.

KORUNMAK İÇİN NELER YAPMALI?
Prostat kanserinde, özellikle aile riski olan kişilerin 40’lı yaşlarından itibaren rutin kontrolleri ihmal etmemesi hayati önem taşımaktadır. Prostat kanserinden korunabilmek ya da erken dönemde önlem alabilmek için sağlık kontrollerine oldukça önem vermek gerekir. 6 ayda bir yapılması gereken prostat kanseri testi aksatılmaması gereken testlerin başında gelmektedir. Bunun dışında özellikle yaşam kalitesini yüksek tutarak örneğin sağlıklı, düşük kolesterollü beslenmeye dikkat ederek, düzenli egzersiz yaparak ve sigara kullanmayarak prostat kanserinden korunma sağlanabilir.