07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Polis kaskıyla burun kırılması soruşturması 22 aydır sürüyor

Polis kaskıyla burun kırılması soruşturması 22 aydır sürüyor

İZMİR'de, Berkin Elvan'ın ölümünün ardından başlayan protesto gösterilerinde, polis kaskıyla burun kırma soruşturması 22 aydır tamamlanamadı.

Atılan 3130 numaralı polis kaskıyla burnu kırılan Mustafa Candemir’in, İçişleri Bakanlığı aleyhine açtığı tazminat davası da savcılığın başlattığı bu soruşturmanın sonucunu bekliyor.

İstanbul’daki Gezi Parkı olayları sırasında biber gazı kapsülünün başına isabet etmesiyle ağır yaralanan 15 yaşındaki Berkin Elvan’ın 269 gün sonra hayatını kaybetmesi, 12 Mart 2014 tarihinde, İzmir’de de protesto edilmişti. Gösterilerin ikinci gününde polis, vatandaşların toplanma alanı olan Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nden, Konak Meydanı’na yürümelerine izin vermedi, biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

YERE DÜŞEN KASKIN FOTOĞRAFINI BİNLER PAYLAŞTI

Bu gösterilerin devam ettiği sırada, çevik kuvvet polisleri, protestocuların dağılmalarını sağlamak için sık sık Kıbrıs Şehitleri Caddesi ile Gündoğdu Meydanı’na kadar gelerek müdahalelerde bulundu. Bu sırada çevik kuvvet polisinin, kendilerine sözlü müdahalede bulunan bir vatandaşa kaskını fırlatması, adından da üzerine diğer polislerle giderek tartaklaması, burada bulunan vatandaşlarca cep telefonlarıyla kaydedildi.

Bu görüntülerin ve polisin yere düşen, üzerinde de 3130 yazılı kaskının fotoğrafının sosyal medyada paylaşılmasıyla da yaşananlara büyük tepki geldi. Kaskı fırlatan polis de, o zaman Vali Mustafa Toprak’ın talimatıyla, geri hizmete alındı.

OLAYDAN SONRA CANDEMİR, KONUŞTU

Polis dayağının ardından burnu kırılan Mustafa Candemir, o zaman yaşanan olayı, “Bulunduğumuz yere yoğun bir şekilde biber gazı atıldı. Ben de bu sırada biber gazından yürüyemeyen iki genç kızı, apartmanın girişine doğru çektim. Ardından da polislere yönelik ‘Bizi öldürdünüz’ diye bağırdım. Bunu söylememle birlikte, bir polis memuru elindeki kaskı bana fırlattı. Ardından da arkadaşlarıyla üzerime gelip vurmaya başladılar. Bu sırada burnumun üzerine gelen kask darbesiyle de kendimi kaybederek yere düştüm. Kendimi savunmaya çalıştım ama cop ve tekme darbelerinin yoğunluğundan bunları gerçekleştiremedim. Sonrasında da hastaneye kaldırıldım ve burnuma tedavi uygulandı” sözleriyle anlatmıştı.

22 AYDIR SONUÇ ÇIKMADI

Olayın ardından hem Mustafa Candemir hem de avukatlar, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak, avukatların verdiği bilgiye göre, savcılık soruşturması 22 aydır tamamlanmadı. İçişleri Bakanlığı’ndan da, savunma gelmediği ileri sürüldü. Bu gelişme üzerine Mustafa Candemir, idare mahkemesine, tazminat davası açtı. Bu davanın ise, soruşturma sonucu beklendiği için sürdüğü açıklandı.

Taylan YILDIRIM/ İZMİR,(DHA)