07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Pilot transferinin kapanmasına 20 gün kaldı

Pilot transferinin kapanmasına 20 gün kaldı

BAŞTA Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere yerli ve yabancı birçok havayolu, geçtiğimiz yıl sonunda Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından yayınlanan Nisan-Ağustos ayları arasındaki uçucu transferinin yasaklanmasını içeren genelge üzerine, şirketler arasında pilot açığını kapatma yarışı başladı.

THY, kendi akademisinde yetiştirdiği pilotlarının Nisan ayına kadar kalan 20 gün içinde sayısal olarak filoya yeteri kadar katkı yapamayacağı hesabı üzerine, bir gün önce yayınladığı tecrübeli ‘2. Pilot alımı’ ilanındaki bin saatlik uçuş tecrübesi saatini 750 saate indirdi.

SHGM tarafından yayınlanan 12 Aralık 2015 tarihli genelgede, uçuşların yoğun olduğu Nisan, Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları içinde uçucu ekiplerin transferinden dolayı uçuş emniyetini ihlal edecek şekilde uçuş görev ve dinlenme sürelerinde limitlerin zorlandığı ve aşılmak zorunda kalınmasına vurgu yapılarak, bu aylar arasında havayolu şirketleri arasında pilot transferi yasaklanmıştı.

THY, KRİTER DE DEĞİŞİKLİK YAPTI.

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, ” Daha önce yayınlanan söz konusu ilan kriterleri arasında yer alan “Filosundaki uçak tiplerinden birinde (B737, B777, A310, A320, A330, A340) type rating eğitimi almış, başvurduğu tipte 1.000 saat ve üzeri uçuş tecrübesine sahip olma” koşulu 750 saate düşürüldü” denildi.

Açıklamada ayrıca, “THY, “Tecrübeli 2. Pilot Adayı” seçim süreçlerini 2 gün içinde sonuçlandırıyor. İşe alım süreçlerinde yapılan Havacılık İngilizcesi (ICAO Level) sınavına katılması gereken adaylar TOEFL veya IELTS belgesini beyan etmeleri durumunda bu sınavdan muaf tutulmuş olacak. THY’ye başvuran söz konusu adayların DLR süreci yerine Grup CRM değerlendirmesine katıldığı biliniyor. Yapılan değişiklikle daha önce DLR süreçlerinde olumsuz olan adaylara yeni bir fırsat sunulmuş oldu” ifadelerine yer verildi.

YABANCI HAVA YOLLARI DA

Bütün dünyada yaşanan pilot sıkıntısı üzerine bazı yabancı havayollarının da Türkiye’deki hava yollarında uçan pilotlar ile görüşmeler yapmak üzere geldiği belirtildi. Katar Havayollarının ve bir Lufthansa- THY ortaklığı olan SunEXpres Havayolları’nın Nisan ayına kadar pilot transferi için görüşmeler yapacakları öğrenildi.

Maddi açıdan daha iyi imkanların sunulduğu bu görüşmeler nedeniyle Türkiye’de uçan yerli ve yabancı pilotlarını kaybetmek istemeyen şirketlerinde bazı önlemler aldıkları belirtildi.

Faik KAPTAN-Murat ÇAKIR/İSTANBUL,(DHA)