07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Operasyonun bittiği İdil’de 10 ton patlayıcı imha edildi

Operasyonun bittiği İdil’de 10 ton patlayıcı imha edildi

ŞIRNAK'ın İdil ilçesinde 16 Şubat'ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra başlatılan hendek-barikat operasyonu dün sona ererken, yasağın devam ettiği ilçede şimdiye kadar yaklaşık 10 ton patlayıcının imha edildiği belirtildi.

Operasyondan sonra 3 karakol ve 3 güvenlik noktasının kurulacağı İdil’de patlayıcı tuzaklarının imha edilmesi nedeniyle ilçeden dumanların yükseldiği görüldü.

İdil ilçesinde bulunan Turgut Özal ve Yeni Mahallede bulunan hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve ilçedeki teröristlerin etkisiz hale getirilmesi için 16 Şubat’ta ilan edilen sokağa çıkma yasağından sonra asker ve polisin müşterek başlattığı operasyon dün itibariyle sona erdi. Yasağın halen devam ettiği ilçede operasyonların bitmesinden sonra tuzaklanan patlayıcılar imha edilirken, patlamalardan kaynaklı ilçeden dumanların yükseldiği görüldü.

10 TON PATLAYICI İMHA EDİLDİ

Operasyonun başladığı günden bu yana güvenlik güçlerinin İdil’in iki mahallesinde yaklaşık 10 ton patlayıcı kullanılarak hazırlanan 400 patlayıcı tuzağını imha ettiği belirtilirken, 170 barikat kaldırıldı, 60 hendek kapatıldı. Turgut Özal Mahallesinde tuzaklanan patlayıcıların imha edilmesine devam edilirken, şimdiye kadar toplam 5 Kanas keskin nişancı tüfeği, 5 M-16 otomatik silahı, 35 Kalaşnikof, bu silahlara ait çok sayıda mermi, roketatar mermileri, 144 el bombası ve patlayıcı yapımında kullanılan malzemeler, ilaç, örgütsel dokümanlar ve yaşam malzemelerinin ele geçirildiği belirtildi.

İDİL’DE 3 YENİ KARAKOL VE 3 YENİ GÜVENLİK NOKTASI KURULACAK

Güvenlik kaynakları, İlçede Turgut Özal ve Yeni Mahallede biten operasyonlardan sonra 3 yeni karakol kurulacağı, ilçenin giriş çıkışlarını kontrol altına almak için ise 3 güvenlik noktası oluşturulacağını söyledi. Karakol ve güvenlik noktaları ile söz konusu mahallelerde bir daha hendek kazılması ve barikat kurulmasının engelleneceği belirtildi. Kurulacak olan Karakol ve Güvenlik noktalarında yaklaşık olarak 750 Polis Özel Harekat ve Çevik Kuvvet polisinin görev alacağı belirtildi.

İDİL’DE 21 CESET MORGTA

Operasyonların tamamlandığı İdil İlçesi’nde, çatışmaların olduğu Turgut Özal Mahallesi’nden 21 ceset İdil Devlet Hastanesi morguna getirildi. Burada yapılan kayıt sonrası 9’u Mardin’e gönderilirken, 12 ceset İdil Devlet Hastanesi’nde bekletiliyor.

Bu arada patlamalar sırasında meydana gelen göçük altında kalan 1 cesedi çıkarma çalışmaları ise devam ediyor.

1 ASTSUBAY YARALANDI

Turgut Özal Mahallesi’nde yapılan bir ev araması sırasında, güvenlik güçleri içeri girdiği anda tuzaklanan bir bombanın patlaması sonucu 1 astsubay yaralandı. Yaralı astsubay, ambulansla getirildiği İdil Devlet Hastanesi’nde yapılan ilk müdahalenin ardından helikopterle Şırnak Devlet Hastanesi’ne sevkedildi.

Bu arada, yaklaşık 20 gün süren operasyon sırasında Dirsekli Köyü ile ilçe merkezinin hakim noktalarına konuşlanarak, tespit edilen hedeflere top atışı yapan tanklar da TIR’lara yüklenerek ilçeden götürüldü.

İDİL,(Şırnak),(DHA)-