07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » ‘O’ dava tartışmalarla başladı

‘O’ dava tartışmalarla başladı

"25 Aralık soruşturması" nda usulsüzlükler yaparak şüphelilere kumpas kurdukları iddia edilen aralarında Fethullah Gülen ve eski Emniyet Müdürü Yakup Saygılı'nın da bulunduğu 69 sanığın yargılanmasına başlandı.

İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde saat 10.40’da başlayan duruşmaya tutuklu yargılanan eski emniyet müdürleri Yakub Saygılı, Kazım Aksoy ile İbrahim Şener, Arif İbiş, Mehmet Habip Kunt, Hüseyin Korkmaz ile başka suçtan tutuklu Mahir Çakallı, Mehmet Fatih Üner, Yasin Topçu ile 28 tutuksuz sanık hazır bulundu. Duruşmayı CHP milletvekilleri Selina Doğan ve Şenal Sarıhan da izledi.

ERDOĞAN’IN AVUKATI DURUŞMADA HAZIR BULUNDU

Davanın müştekilerinden olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın avukatı Ferah Yıldız ve Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan’ın avukatı ile eski bakanlar Zafer Çağlayan, Egemen Bağış ve Taner Yıldız’ın da aralarında bulunduğu bazı mağdurların avukatları duruşmada hazır bulundu. Duruşmaya CHP milletvekilleri Selina Doğan ve Şenal Sarıhan da izleyici olarak katıldı.

“YER YOKSA SİLİVRİ’DE YARGILAMA YAPILSIN”

Kimlik tespiti yapılırken söz alan sanıklardan Hamza Tosun ve Mahir Çakallı’nın Avukat Osman Ertürk “74 yaşındaki bir avukat burada oturacak bir yer bulamıyor. Yer yoksa Silivri’de yargılama yapılsın. Yargı erkinin bir ayağı da savunmadır. Yargılama başladı ve devam ediyor. Katılma talebinde bulunan arkadaşlarla ilgili bir karar vermelisiniz. Davaya katılma ihtimalleri olan avukat arkadaşlar ya başka yere geçsinler ya da yargılama Silivri’de yapılsın. Ben rahatsızım, rahatsızlığıma çözüm bulunmasını istiyorum. Savunma hazırlıyorum ve yazdıklarımı üstünü örtmek zorunda kalıyorum. Böyle adil yargılama yapılacağına inanmıyorum. İnsanlar iç içe oturuyor. Ses ve görüntü kaydının açılmasını talep ediyorum” dedi. Mahkeme heyeti, bu talebi reddetti.

“DAVA DOSYANIN YETKİLİ YARGITAY’A GÖNDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ”

Tutuklu sanıklardan Yakub Saygılı’nın avukatı İstanbul eski Baro Başkanı Muammer Aydın söz alarak yetki ve görev konusunda itirazları bulunduğunu belirterek sözlerine başladı. Bu dava dosyanın Ankara’daki hakim ve savcılarla ilgili olarak devam eden dosya ile bağlantılı olduğunu ifade eden Avukat Aydın, “Mahkemeniz bu davaya bakmakla yetkili değildir. Yetki çevresi Ankara’dır. Hakim ve Savcıların katıldığı suçlara iştirak edenlerinde yargılanma yeri Yargıtay’dır. Bu davalarda Yargıtay yetkilidir. Suçlamalardan biri de darbeye teşebbüstür. Yürütmenin merkezi de Ankara olduğundan yargılama yerinin Ankara olduğunu düşünüyoruz. Dava dosyanın yetkili Yargıtay’a gönderilmesini talep ediyoruz” dedi.

DİNK CİNAYETİ DAVASINDA VERİLEN GÖREVSİZLİK KARARINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Görev itirazında bulunduğunu da belirten Avukat Aydın, “Dink Cinayetinde kamu görevlilerinin ihmali” olduğu yönünde açılan dava ile ilgili görevsizlik kararının da mahkeme heyetine örnek gösterdi. Avukat Aydın,” Dink Davası’nda 14. Ağır Ceza Mahkemesi tabii hakim ilkesi gereğince görevsizlik kararı vermiştir. Bu davada da görevli mahkeme Yargıtay’dır” diye konuştu.

“25 ARALIK SORUŞTURMASINDA NELER OLDUĞUNU ANLATMAK İSTİYORUM”

Sanık Yakub Saygılı ve Kazım Aksoy’un avukatı Murat Erdoğan ise, 25 Aralık soruşturmasında neler olduğunu anlatmak istiyorum” diye sözlerine başlaması üzerine mahkeme başkanı Ahmet Civelek, “Taleplerinizi alalım” diyerek uyarı da bulundu. Ancak Avukat Erdoğan, talebinin gerekçesi için bunları anlatmak zorunda olduğunu belirterek 25 Aralık soruşturması ve bu zamana kadar yaşanılan hukuki ve siyasi süreci anlattı.

“SİZ ORADA RAHAT OTURUYORSUNUZ. SAVUNMA HAKKIMIZI İHLAL ETMEYİN”

Avukat Erdoğan’ın konuşmasının uzaması üzerine Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, “Kesmek zorunda kalacağım. Bunların hepsi dosyada var” dedi. Bu sırada ayağa kalkan Avukat Osman Ertürk ise duruşma salonunda yer yetersizliğine ilişkin ret kararının gerekçesiz olduğunu eleştirmesi üzerine heyet tarafından uyarıldı.

Bunun üzerine Ertürk, “Siz orada rahat oturuyorsunuz. Savunma hakkımızı ihlal etmeyin” dedi. Tekrar söz verilen Avukat Murat Erdoğan, görevsizlik ve yetkisizlik talebinde bulundu.

“YEMEK YESEM BU DAVA NE KAYBEDER!”

Mahkeme Başkanı Ahmet Civelek, duruşmaya ara verdiklerini belirttiği sırada sanık avukatları müvekkillerine verilen kahvaltı kumanyaların yetersiz olduğunu ifade ederek yemek getirme talebinde bulundu. Mahkeme Başkanı Civelek, “Yetki, jandarma komutanında” deyince sanıklar ve avukatları, “Burada yetki sizde” diyerek tepki gösterdi. Sanıklardan Hüseyin Korkmaz da “Bunlara su bile vermeyin.Yemek yesem bu dava ne kaybeder!” diye bağırdı. Daha sonra duruşmaya ara verildi. Ara sırasında hakimlerle görüşen avukatların müvekkillerine yemek getirmelerine izin verilmesi üzerine yemek probleminin çözüldüğü öğrenildi.

Serpil KIRKESER – Özden ATİK / İstanbul DHA