07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Müdürden öğretmenler de, öğrenciler de şikayetçi

Müdürden öğretmenler de, öğrenciler de şikayetçi

AYDIN'ın Nazilli İlçesi'nde, öğretmenlere regl dönemlerini sorup, gizlice ses kaydı yaptığı, okulda kadın öğretmen olmasına rağmen kız öğrencilere ergenlik dönemiyle ilgili kitapçıklar ve ped dağıttığı ileri sürülen Ovacık İlk ve Ortaokulu'nun erkek müdürü M.A. hakkında İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından idari soruşturma başlatıldı.

Velilerin KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Nazilli Temsilciliği aracılığıyla konuyu ilettiği CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar ise Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Okul Müdürü M.A., konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Nazilli’ye 50 kilometre mesafedeki kırsal mahalle Ovacık’ta, 200 öğrencinin eğitim gördüğü, 8’i kadın 13 öğretmenin görev yaptığı Ovacık İlk ve Ortaokulu Müdürü M.A., hakkındaki iddialar ortaya atıldı. Evli olan okul müdürü M.A.’nın kadın öğretmenlere “Regl döneminde kadınlar genelde asabi olur. Siz de bu yüzden mi asabisiniz?” gibi ifadeler kullandığı ve baskı kurduğu ileri sürüldü. M.A.’nın ayrıca, 2014-2015 Eğitim Dönemi’nde, kız öğrencilere kadın öğretmenlerin vermesi gereken ‘Ergenlik Dönemine Geçiş’ eğitimini kendisini verip, bu konuda kitapçıklar ve kadın pedi dağıttığı da iddia edildi.

ÖĞRENCİLER AİLELERİNE SÖYLEDİ

S.C. (14) ve Z.D.’nin (14) de aralarında bulunduğu bazı öğrenciler, kendilerine dağıtılan kadın pedlerini ailelerine götürüp, yaşadıklarını anlatması üzerine veliler, duruma tepki gösterdi. Kız öğrencilere erkek okul müdürü tarafından böyle bir eğitim verilip, ped dağıtılmasına tepki gösteren velilerden Turan Ulu, geçen 30 Aralık’ta Nazilli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne suç duyurusunda bulundu. Ulu, okul müdürü M.A.’nın dağıttığı kadın pedi ve bu kadın pedi markasına ait kitapçıkları da dilekçesine ekledi.

MECLİS’TE SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

Ancak, buna rağmen ilçe milli eğitim müdürlüğünün harekete geçmemesi üzerine veliler, konuyu Eğitim-Sen Nazilli Temsiciliği aracılığıyla CHP Aydın Milletvekili Metin Lütfi Baydar’a iletti. Milletvekili Baydar, Eğitim-Sen’in su konudaki raporu doğrultusunda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın cevaplaması istemiyle soru önergesi verdi.

KADIN ÖĞRETMENLER DE ŞİKAYETÇİ

Ayrıca kadın öğretmenler B.B ve M.E.’nin de geçen hafta, kendilerine sözülü tacizde bulunduğunu ileri sürdükleri okul müdürü M.A. hakkında Nazill İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne dilekçe verdikleri öğrenildi.

“KADIN REHBERLİK ÖĞRETMENLERİNİN GÖREVİDİR”

Bu konuda kendilerine çok sayıda şikayet dilekçesi geldiğini; konuyu değerlendirdiklerini ve iki müfettiş görevlendirip, soruşturma başlattıklarını belirten Aydın İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, ‘Ergenlik Dönemine Geçiş’ konusunda öğrencilere kitapçık ve kadın pedi dağıtımının Milli Eğitim Bakanlığı ve firmalar arasında düzenlenen protokolle yapıldığını söyledi.

Bunların kadın rehberlik öğretmenleri aracılığıyla dağıtılması gerektiğine dikkat çeken Töre, “Ergenlik döneminde kız öğrencileri eğitmek adına firmalar zaman zaman gelir kadın rehber öğretmenler eşliğinde kız öğrencileri bilgilendirir ve eğitimini verir” diye konuştu.

“ARA RAPORA GÖRE OKUL MÜDÜRÜNÜ GÖREVDEN ALACAĞIZ”

Okul Müdürü M.A.’nın kadın pedlerini kendisinin değil firma yetkililerinin dağıttığını söylediğine de dikkati çeken Töre, “Öğrenci ve velilerin de yazılı ifadelerine başvurulacak. Bu iddialar sözde doğru olabilir. Ancak iş yazılı ifadeye geldiği zaman iddialar değişebilir. Bunların hepsini değerlendireceğiz” dedi. Töre, okul müdürü M.,A.’nın kadın öğretmenlere sözlü taciz iddialarının da araştırıldığının altını çizip, “Soruşturmaya devam edeceğiz ancak toplum barışı ve huzuru için müdürü oradan alacağız bunun için de ara raporun gelmesini bekliyoruz” dedi.

Okul müdürü M.A. ise konuşla ilgili açıklama yapmadı.

Murat GÜRKAN / NAZİLLİ (Aydın), (DHA)-