07 Ocak 2023 Cumartesi
Ana sayfa » Mersin’de ağaç katliamı

Mersin’de ağaç katliamı

MERSİN'in Erdemli İlçe Belediyesi tarafından 45 kilometrelik sahil yürüyüş yolu projesinin Tömük Mahallesi kısmında, çok sayıda ağaç kesildi.

Belediye Başkan Yardımcısı Rüştü Çınar, sahilde düzenleme yaptıklarını ancak, ağaçları kendilerinin kesmediğini belirtince, içinde 50 yıllık ağaçların da bulunduğu kesimleri kimin yaptığı merak konusu oldu.

Tömük Mahallesi sahil kesiminde yürüyüş yolu yapılacağı gerekçesiyle aralarında okaliptüs ağaçlarının da bulunduğu onlarca ağaç kesildi. Çevreci ve site sakinlerinin tepkisini çeken ağaç kıyımı sonrası, sahil ağaç kökleri ile doldu. Bazı kişiler ağaç kesimi yapan ekibe tepki gösterirken, bazı kişiler ise kesilen ağaçları odun olarak yakmak için evine götürdü. Ağaç katliamı iddiası üzerine sahile gelen Belediye Başkan Yardımcısı Rüştü Çınar, hiçbir ağacın kendileri tarafından kesilmediğini söyledi. Çınar, şöyle dedi:

“Sahildeki kamu işgallerine son vermek ve vatandaşın hizmetine açmak adına yürüyüş yolu çalışmalarına başladık. Tekrar değişim şansı olan ağaç türlerini sahile veya parklara taşıdık. Tekrar tutma şansı olmayan ağaçları da biz kesmedik. Yolu açarken bu büyük okaliptüsler, değişme şansı olmayanlar kaldı. Palmiye gibi büyük ağaçları da biz taşıdık. 20-30 yıllık bu ağacı kesmeyiz, ağaçları koruyoruz. Ağaçların kenarları oturak, bank projesi olarak düzenleyeceğiz. İnsanlar dinlenirken yürüyüş yapıp da dinlenirken o bankları kullanacaklar.”

Başkan Çınar, kesilen 50 yıllık bir okaliptüs ağacının gösterilmesi üzerine konuyla ilgili soruşturma başlatacaklarını, kesenlerin saptanması halinde haklarında yasal işlem başlatacaklarını kaydetti. Mahalle sakinlerinden Ramazan Aksoy ise, ağaç kıyımını cinayet olarak değerlendirerek, “Burada100 senelik ağaçları kesiyorlar, yazık günah değil mi? Şu hale bakın okaliptüs, palmiye, 20 tane 30 tane ağaç kesmişler. Kesilen ağacı kesen evine götürüyor. Vatandaşların çoğu tepkili” diye konuştu. Vatandaşlardan da Serdar Koçak ise sahilde yürüyüş yolu yapılması için yeterli alan olduğunu, bu nedenle ağaç kesilmemesi gerektiğini vurguladı.

Ali Ekber ŞEN- İbrahim MAŞE/MERSİN, (DHA)